Една трета от произведената храна в света отива на боклука

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Остър недостиг на храна ще мъчи човечеството през 2050 г., ако населението на Земята продължава да нараства със същото темпо, а методите за производство и дистрибуция на храна, както и предпочитанията на хората не се променят. Това предупреждава Световният фонд за дивата природа (WWF) в свой доклад.

Данните показват, че човечеството използва огромни количества ресурси за производство на храна, след което една трета от нея директно отива в боклука. За целите на селското стопанство се използват 50% от земята, където е възможно да се насади растителност, като за да се освободят площи за култури, са изсечени милиони хектари гори.

Заради производството на храна се отделят 25-30% от всички парникови газове, което води до изменение на климата. В същото време две трети от използваните от човечеството водни ресурси се употребяват за селскостопански цели, докато прясната вода е едва 3% от всичката вода на планетата.

Благодарение на всички тези ресурси годишно се произвеждат около 4 милиарда тона храна, като една трета от тях директно отива на боклука. В същото време 795 милиона души по света страдат от недохранване. Дори една четвърт от изхвърляната храна е достатъчна за изхранването на тези хора.

Тревожните данни показват още, че в момента 7,3 милиарда души консумират 1,5 пъти повече храна, отколкото природата би могла да произвежда без човешка намеса. Проблемът ще се задълбочава и заради бързия прираст на населението, като се очаква до 2050 г. жителите на планетата да станат 9 милиарда, а търсенето на храна да се удвои.

Проблемът е не само на сушата, но и във водата. “Наблюдава се развитие на техническите средства за лов, както и все по-нарастващ интерес на потребителите към морски дарове. На много места възстановяването на дивите популации следствие на това е на практика невъзможно”, се посочва в доклада.

Това показва, че е нужно драстично подобрение на производството и разпределението на храна, така че да не се разхищават толкова ресурси.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама