Една трета от плодовете и зеленчуците в Европа отиват в боклука, защото са „грозни“

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Една трета от плодовете и зеленчуците в Европа се изхвърлят на боклука, тъй като са твърде „грозни“ за потребителите или имат неподходящ размер. Това се казва в доклад на учени от University of Edinburgh, които са изследвали колко продукция се изхвърля преди да достигне магазините, предава fruitnet.com.

Над 50 милиона тона плодове и зеленчуци, отглеждани в Европа, се изхвърлят всяка година, в голяма степен поради това, че не отговарят на изискванията на супермаркетите и потребителите за това как трябва да изглеждат.

Строгите правителствени разпоредби, високите стандарти за супермаркети и очакванията на потребителите за качеството на плодовете и зеленчуците са основни фактори за изхвърлянето на много пресни продукти. Производителите често доставят по-големи количества, отколкото са необходими за продажбите. Част от решението на проблема е потребителите трябва да са запознати с ползите от пестенето на храни и с начините да се пазарува и спести храна.

„ако хората бъдат по-малко придирчиви относно вида на плодовете и зеленчуците, които купуват, това би помогнало много за намаляване на количествата храна, която се изхвърля и би имало добър ефект върху околната среда.“, казва Стивън Портър от Edinburgh University.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама