Дребното цвекло не стои при едрото

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Почистено, просушено и сортирано, салатното цвекло е готово за продължително съхранение. Какъв начин на изберете, в какъв амбалаж, какъв режим ще му осигурите – всичко зависи от вашите условия. Ще ви дадем няколко изпитани съвета:

– Най-добрите условия за съхранение на цвеклото са в мазето – на тъмно, при температура от 0 до 2 градуса, влажност на въздуха 90-92%, с естествена циркулация на въздуха, без възможност за измръзване;

– Цвеклото се съхранява добре с картофи. В този случай кореноплодите се поставят върху картофите на един слой. Клубените отдолу отдават излишната си влага на цвеклото, което се нуждае много от нея;

– Отличен начин на съхраняване е в пясък. Но той трябва да е обеззаразен на слънце или във фурната. При поставянето на цвеклото в сандъчетата, пясъкът се насипва така, че плодовете да не докосват, а отгоре слоят не трябва да е по-малък от 2 см;

– Успешно ще е съхранението на цвеклото и в торф или дървени стърготини;

– В полиетиленови пакети трябва да насипете по 35-40 кг цвекло. Не връзвайте чувалите, за да има свободен достъп на въздух;

– Дребните кореноплоди е добре да се съхраняват отделно от едрите.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама