До края на октомври откриват Регионалната система за управление на отпадъците

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

До края на октомври ще бъде официално открита Регионалната система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена и Златарица, съобщават от Община Велико Търново. Строителството на внушителното съоръжение е готово на 90%, като в момента се доставят и монтират съоръженията за модерната инсталация, с която ще се преработва отпадъка и ще бъде превръщан в тор, ел енергия и суровина за промишлеността.

„Етапът, в който се намираме, е практически около 40 дни преди завършването на обекта. Очакваме да имаме готовност за акт 15 в периода 8-12 октомври в зависимост от времето. Обектът ще бъде окончателно предаден в края на следващия месец. Движим се в абсолютен график. Всичко е наред и във финансовата част- доставките са платени в срок, служителите също получават редовно възнагражденията и осигуровките си”, обясни Петър Христов, представител на консорциума, който изпълнява проекта.

Той припомни, че изграждането на завода е на обща стойност над 33 млн. лв., като строителната част е за около 24 млн., а 1 млн. лв. ще струва присъединителната инфраструктура. Има перо в бюджета за доставката на определени материали и суровини, както и ресурси за управление и проектиране на комплекса. По- голямата част от стойността на предвидените дейности са обезпечени от Оперативна програма „Околна среда” на Европейския съюз. Модерното съоръжение ще обслужва 175 хиляди души от шестте общини, обединени в Сдружение „За чисти селища”.

Регионалната система за управление на отпадъците заема площ от 165 декара, които включват сепарираща и компостираща инсталации и площадка за механично третиране на отпадъците по съвременни технологии. „Най- тежката част е изпълнението на клетката за депониране на отпадъците, защото строителната част е свързана с най- много изкопи и технологии, уплътняване и полагане на специални настилки. Работата е завършена на 98%”, посочи Петър Христов.

Редица са ползите от системата, която се изгражда по европейски стандарти- разделно събиране на отпадъците, преработка и повторното им оползотворяване, ще се ограничи вредното въздействие върху въздуха, почвите и водите, ще се повиши и качеството на живот в региона, уверява екипът, работещ по проекта. Очаква се по този начин да се стимулира и местната икономика, тъй като добрата базисна екологична инфраструктура създава предпоставки за привличане на инвестиции. Новата система ще осигури заетост на 50 работници и специалисти.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА