До края на годината производителите на лозя могат да закупят права за засаждане от Националния резерв

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Производителите на лозя могат да закупят права на засаждане от Националния резерв до 31 декември 2015 г. След този период тези права няма да могат да бъдат трансферирани, преотстъпвани или търгувани.

Това стана ясно по време на техническа среща относно новата система на Европейската комисия за издаване на разрешителни за засаждане и презасаждане на винени лозя (права на засаждане/презасаждане), която ще пристъпи в действие от 01 януари 2016 г., предават от пресцентъра на Изпълнителна агенция по лозята и виното На срещата присъстваше и г-н Нуно Висенте, представител на сектор Вино към ГД “Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, който направи презентация и разясни детайлите по новата схема за засаждане на винени лозя, чрез издаване на разрешение от контролния орган в сектора.

От 01 януари 2016 г., Република България няма да разполага с права на засаждане от Национален резерв. Предвид последната реформа в сектор вино на ниво ЕС, както и проведените срещи на високо ниво относно правата на засаждане в ЕС, от 2016 г., всяка държава-членка ще може да предоставя всяка година, до 2030 г., разрешение за право на засаждане на винени лозя в размер до 1% от действителния производствен потенциал (действително засадените площи с винени лозя).

Въпросите, които бяха засегнати по време на техническата среща, са на база представянето на първоначалните идеи за прилагане на схемата за разрешителни за лозови насаждения, а именно изясняване на правилата на ЕС за схемата за разрешителни (включително няколко правни тълкувания, издадени от ЕК), използване на мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя“ от Националната програма за подпомагане във връзка с новата схемата за разрешителни, както и темата за обновяването на лозарския регистър на Република България.

Новата схема за издаване на разрешителни на лозови насаждения е в съответствие с глава 3 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 г. на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. за установяване на общата организация на пазарите на селскостопански продукти.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements