До 1-и октомври ще е създаден софтуер за земеделските земи

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Софтуер, който да обединява всички масиви, свързани с ползването на земеделски земи ще бъде създаден до 1-и октомври, предава БГНЕС. Това е станало ясно от отговори на въпроси на земеделци и животновъди от Виолета Александрова, заместник изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” с ресор “Прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони” и Татяна Ангелова, заместник изпълнителен директор с ресор “Държавни помощи” и програма САПАРД. На срещата са присъствали и проф. Светла Бъчварова, и Маргарита Стоилова.

 “Едно от важните неща, които предстоят, е изискването към Министерството на земеделието до 1-и октомври тази година да направи софтуер, който да обединява всички масиви, свързани с ползването на земеделски земи и той да бъде достатъчно надежден, за да не се получават проблемите, тъй често срещани днес – застъпване на имоти и неточна, понякога фалшифицирана документация. В софтуера ще се въвеждат и документите за правно основание. С въвеждането на новия софтуер се цели преодоляване на два от най- често срещаните проблеми при земеделците. Софтуерът, който трябва да бъде готов до 1-и октомври, ще изисква предварително очертаване на площите- така, че до 15-и февруари следващата година да са изчистени абсолютно всички. Само при промяна на ползването на земята през следващата година ще е необходима корекция. Така ще има достатъчно време всеки един земеделски производител да види какво очертава, да се изчистят всички грешки и да няма такива санкции, които досега бяха масови и създаваха проблеми в дългосрочен план”, обяснява проф. Бъчварова.

Земеделците трябва да се съобразяват и с наложената забрана да се разорават пасища. Забраната съществува и към момента, но не се спазва и на места пасища, които са публична държавна или общинска собственост, са продавани като ниви, разоравани са, върху тях са създавани овощни градини. Когато България стана член на ЕС, тя обяви процент на пасища и процент на ниви и нарушението на този ангажимент се наказва със санкция. Санкцията е както за държавата, така и за земеделския производител. Всеки, който е разорал пасище, ще бъде задължен да възстанови площта в предишното и състояние – как ще стане това технически, не е важно, но то трябва да стане, обръща внимание Бъчварова, предава агенцията.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements