Днес православните християни празнуват посрещането на Спасителя в Йерусалим

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Католиците и протестантите празнуват днес Великден

На този ден Бог Исус Христос влиза в Йерусалим, посрещнат с радост от вярващите с палмови клони в ръце. След като възкресил Лазар, Спасителят тръгнал за Ерусалим. Вестта за възкресението го изпреварила и хиляди хора тръгнали към Витания, за да го посрещнат. Народът, виждайки в Исус Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: “Казвам ви, че ако те млъкнат, ще завикат камъните”.

Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни хора.

На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая “кумичене”. Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за “кумица” и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Честит празник на всички с имена на растения!

Днес католиците и протестантите празнуват възкресението на Иисус Христос Разминаването на датите на Великден идва от различните календари, които използват църквите. Католиците изчисляват по Григорианския календар. Още през 1582 г. папа Григорий XIII заменя стария Юлиански календар с нов, който по-късно става известен като Григориански календар. В православните храмове служението продължава да бъде по Юлианския календар.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements