Дивите свине на скарата само след резултатите за АЧС

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Две са задължителните проби, които трябва да се изпратят в лаборатории след отстрелването на диво прасе – за трихинелоза и за Африканска чума по свинете. Специално пробата за АЧС трябва да се предаде към регионалното управление на БАБХ и тя е напълно безплатна за ловците. Това каза пред “Агрозона” д-р Дечо Иванов,  председател на ловно-рибарското дружество в Дулово.

Процедурите се изпълняват стриктно от ловците. Всяка дружинка вече има изграден пункт по изискванията и разпоредбите на МЗХГ за събиране на вътрешностите от диви прасета. Вътрешностите се поставят в специално направени ями, след което се заливат с дезинфекционен разтвор и остават там, казва Иванов.

Месото обаче трябва да се съхрани и в никакъв случай да не се консумира, докато не излязат пробите за АЧС и трихинелоза. Според инструкциите консумацията не е напълно забранена. Самото месо е преносител на вируса и трябва да бъде във фризер, докато не стане ясно дали е безопасно.

Ловците пълнят селските клубове с дивеч

Т.е. то не се разпределя между ловците, а се държи на определено място. Дружинката взема решение месото да отиде в даден ловец, който разполага с фризери. На много места в селата пък използват съоръженията на различни клубове или читалища, допълва д-р Дечо Иванов.

Началото на ловния сезон той оценява като слабо, тъй като за момента отстреляните диви прасета се броят на пръстите на едната ръка. И все пак положителното в случая е скоростта за получаване на резултатите за АЧС. Д-р Иванов съобщава, че до седмица имат готово становище за заболяването. “Не е имало големи забавяния. Прасетата обаче са малко и е много вероятно в  районите с по-интензивен отстрел ситуацията да е друга и да се налага по-дълго изчакване”.

Липсата на отстрел пък той отдава на малкото дъждове в района. “Специално в Дунавския регион, когато няма дъждове дълго време, прасетата се изтеглят към реката и там където има вода. При нас от два месеца не е валял дъжд”.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама