В Долна Митрополия тортите отдавна са забравени, малчуганите хапват здравословни храни
Предложените промени в Наредба 6 за здравословното хранене на децата на 3-7 години в детските заведения са добри и ще доведат до създаването на едни по-полезни навици у тях, но за осигуряването на качествени продукти, таксата, събирана от родителите към момента, трудно ще покрие разходите, смятат от ДГ „Здравец“ в Долна Митрополия. „Със сигурност ще се вдигне цената на хранодена.“, коментира Росица Георгиева, медицинска сестра в детското заведение. „Олиото трябва да е по браншови стандарт, лютеницата трябва да е по браншови стандарт, всички продукти трябва да са качествени“. От края на 2018 г. изискванията към качеството на храната на малчуганите се определят от Наредба 8 за специфичните изисквания и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на градините, както и към храни, предлагани при организирането на мероприятия за деца и ученици.
Подводните камъни
Основен проблем в промените на Наредба 6 при осигуряване на доставките се виждат със задължаването на заведенията да предлагат на малчуганите по минимум три пресни зеленчука и три пресни плода на седмица през цялата година. „Как ще си позволим краставица за повече от 4 лв. килограм през зимата“, недоумява Росица Георгиева, медицинска сестра в ДГ „Здравец“. „С плодовете през зимата ще се оправим – ще редуваме банана, портокала, мандарината, ябълката, обаче със зеленчука трудно ще се справим при тези цени“.
Рибата не е сред обичаните продукти
Сред изискванията на новите промени в Наредба 6 е и осигуряване на кухните само на прясна риба. „Децата не са научени да ядат риба“, коментират специалистите и обясняват, че трудно се справят с консумацията на продукта от децата всяка седмица. „Досега ползвахме замразена риба, която след като се изпече, става прекалено малко количество, а на всичкото отгоре малчуганите не искат да я ядат. Затова се принудихме да им я даваме във вид на супа“, коментират от кухнята на детското заведение.
Културата на хранене
В ДГ „Здравец“ се обучават 99 деца от яслата до предучилищните групи. За тях ежедневно се осигурява пълноценно хранене в собствена кухня. Още съвсем малки децата могат да се радват на разнообразие от продукти, които трудно се осигуряват или предлагат в семейството. На трапезата на децата всяка седмица се предлага мюсли и малчуганите с нетърпение чакат пълните купички. „Всичко е въпрос на култура на хранене, която се създава и в семейството“, категорична е сестра Георгиева. Голяма част от децата се научават на различни продукти именно в детското заведение, смята тя.
„Много малко родители предлагат на децата си, например, тиква и ние трябва тук да ги учим да я ядат. Предлагаме им я печена и не всички я харесват, но я опитват“, допълва тя.
Пърженето и тортите са забравени отдавна
В ДГ „Здравец“ на децата не се предлагат пържени храни. Всичко е печено или варено, обясняват специалистите. На 3-годишните деца се предлага пълнозърнест хляб два пъти в седмицата, а често на трапезата им се слагат и полезни зърнени храни, като пшеница. Чудесен навик у повечето деца вече е и хапването на междинна закуска от плод или зеленчук, а много често родителите искат и рецептите от кухнята заради вкусните гозби, които се услаждат на дребосъците. Маргаринът отдавна е забравен и на децата не се предлагат никакви продукти с хидрогенирани мазнини, категорична е медицинската сестра Росица Георгиева. „За студените сандвичи тук се използва само краве масло“, допълва тя. В това заведение отдавна са забравени сладкишите от рода на баклавите, вафлите, реванетата. Торти също не се внасят, а когато има празник на децата им се оставя дребна почерпка в края на деня, за да могат родителите им да преценят дали да я дадат или не. Сокчетата задължително трябва да са натурални и с плодово съдържание. През тази година тя ще добави един нов продукт в храненето на децата от Долна Митрополия – червено цвекло, което през зимата ще бъде предлагано като салата в менюто, а смутитата могат успешно да заменят сладките напитки и плодовите закуски през деня.
Общ диетолог
В детското заведение има само едно дете с проблем в теглото, всички останали се радват на нормални килограми. Според Росица Георгиева добре би било в региона да бъде назначен диетолог, който да бъде на разположение на детските заведения при формирането на менютата за децата, за да може по-коректно да бъдат определяни и стойностите на енергиен прием на децата.
Според медицинското лице Наредба 6 е добра и предвид заложените изисквания за намаляване на калорийния прием на дребосъците, затлъстяване и проблеми със здравето на тази основа е трудно да се случат. „При нас децата няма да затлъстеят“, категорична е Росица, „неправилното хранене се случва извън детската градина“, допълва тя.01
От ДГ „Здравец“ вече са включени и в схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ от Държавен фонд „Земеделие“, от които са много доволни, тъй като на децата се предлагат качествени плодове, които в редовните доставки през седмицата рядко могат да бъдат осигурени.