Да намажеш филията с крем-мед отдавна не е лукс в много държави. У нас обаче този уникален продукт все още е доста скъп и непознат за повечето хора. Тъй като се маже много лесно, той е добра алтернатива за малки деца, които обичат сладко, но често изборът им се ограничава само до големи количества течен шоколад. Идеален е и за всички, които не си падат по обикновения мед или търсят нещо различно.
Технологията на неговото производство е разработена в Канада през 1928 г. от професор по пчеларство от аграрния колеж в Онтарио. Крем-медът се се образува в резултат на насищането на меда с кислород, той придобива нежен вкус, балансирана сладост и буквално се топи в устата.
В същото време, ароматът и лечебните свойства остават непроменени. Консистенцията на този продукт наподобява гъста сметана или майонеза. Този продукт има редица предимства – кремообразна консистенция и деликатна текстура, която се запазва през цялата година; продуктът не трябва да се нагрява и разтопява, успява да запази всички полезни вещества, които се съдържат в обичайния пчелен продукт.
За приготвянето на кремообразен мед може да се използва рапичен мед, който по принцип не е от най-търсените видове.
Технологията
Технологията на производство не представлява особена сложност. Пресен мед се разбърква непрекъснато, докато започне процесът на кристализация.
Това третиране предотвратява образуването на големи кристали и продуктът не се втвърдява, както при класически условия на съхранение.
При производството на меден крем се използва само тази технология, без да се прибягва до помощта на добавки и импровизирани средства.
Класическата рецепта: Медът се изсипва в големи контейнери, и се оставя за 10 дни при температура от 14-15 градуса. След това се прехвърля в друго помещение, където температурата е 28 ° С. Омекотеният продукт се разбърква непрекъснато до кристализиране. В резултат на всички усилия се получи вкусен десерт с кремообразна консистенция.
Неговите естествени качества и аромат остават непроменени. Канадската технология за производство на крем-мед е широко известна и е съхранена до наши дни. Когато се прилага канадската рецепта, е важно да се спазва температурният режим, като не трябва да надвишава температурата от 28 градуса.
Бърза рецепта: Течен мед се поставя в съд, на дъното на който има малко количество меден крем от предишната партида. Грабвате дървена бъркалка и в продължение на няколко часа се разбива кехлибареният десерт, докато стане светъл, почти бял.
Това се прави при температура 12-14 градуса. Само за 3-4 часа течният мед се превръща в мека, вкусно, кремообразна маса.
Лесна рецепта: 9 части течен мед се смесват с една част кристализирал мед при температура 26-28 ° С. Съставките се разбиват внимателно, като се избягва образуването на въздушни мехурчета. Може да се направи с миксер или в блендер като се започва на ниски обороти.
След като стане кремообразен и светъл, трябва да се прехвърли в буркани и да се съхранява при 14 °C температура. Медът ще получи кремообразна консистенция след 10-15 дни, като през това време периодично се разбърква. Полученият продукт на практика има безкраен срок на годност. Медът разбит с миксер обаче се съхранява успешно в кремообразен вид около седмица, ако не се изчаква по-дълго, сочи нашият опит.
Затова когато искате да изненадате близките си с уникалния десерт, може да го приготвите дори непосредствено преди поднасянето. Много интересен вкус придобива нашия крем-мед, ако му се добави и лъжичка канела.
Полезни свойства
Опитните пчелари, които са приготвяли крем мед препоръчват да го направим още по-полезен, като се добавят няколко прости съставки. Например смесването на готовия крем мед с настъргани корени джинджифил позволява меденото суфле да стане силно средство срещу простудни заболявания.
Ако съедините крем меда с прополис, може още повече да усилите неговите полезни свойства. Смесмането пък с пчелно млечице ще направи бялата кремовидна субстанция спасение при множество заболявания.
Опасностите
За съжаление при покупката на практика не може да се определи дали медът е истински или подправен. Затова е по-добре меденото суфле да се приготвя самостоятелно или да се взема само от проверени доставчици. Ако медът вече е купен, но все пак искате да сте сигурни, че сте си дали парите за крем-мед, може да направите един лесен тест.
Малко количество от продукта се слага в чаша и се залива с хладна вода. Сместта се разбърква добре с дървена бъркалка и се оставя в покой за едно денонощие. Ако течността се трансформира в сладък сироп, в който няма пяна – продуктът е създаден само от натурални вещества.
Особена популярност през последните години получи медът с различни добавки – плодове или ядки. Този мед добива вкуса и аромата на добавките още в процеса на разбиване. Смесването е въпрос на личен избор, но ние ще ви представим една рецепта как се прави крем- мед с малини.
Крем-мед с малини
Съставки:
- 80 г течен мед
- 20 г захаросан мед
- Малини и кокос
Приготовление:
1. В течния мед добавяме захаросания и разбиваме с миксера поне десет минути, а и повече. След време цветът побелява и обема на сместта се увеличава. Става въздушна и започва да прилича на крем.
2. Добавят се измитите и почистени малини, а по желание кокосови стърготини. Биенето продължава, докато новите съставки се усвоят напълно.
3. За любителите на експериментите препоръчваме да си направят мед с добавени шоколадови стърготини, сушени плодове, дори лют пипер. За изработката на тези уникални лакомства са достатъчни не повече от 15-20 минути.