Водата в сиренето се задържа от ензими и химикали и всъщност в това е проблемът при производството на млечни продукти, които се обявяват като сирене, а са имитиращи и са с високо съдържание на вода. Това каза д-р Сергей Иванов от “Активни потребители” пред nova.bg.
Разрешеното водно съдържание на вода в сиренето по Български държавен стандарт сега е 54%. Освен това обаче България е страна и по международния Codex Alimentarius, поради което може да разреши водно съдържание в сиренето само до 62%, по думите на специалиста.
„Въпросът не е в това, че се влага вода в сиренето, въпросът е как – обикновено чрез влагозадържатели – ензими и химикали. В ЕС не е разрешено влагането им”, обясни д-р Сергей Иванов. Изследване на асоциацията показва, че сиренето в ценовия клас до 10 лв./кг почти 90% от сирената са със съдържание на вода над 60%.“
Висококачествените сирена са тези произведени по БДС, посочи Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите в България. Когато влагаме вода, ние променяме технологията и потребителят купува вода и извара в сиренето. Така уронваме престижа на бранша, е мнението на преработвателя. Ето защо, според него, е необходимо да имаме тесни граници за отличаването на този продукт.
“Повече от 25 години в България се налага на пазара сирене, което е различно от произведеното по БДС. То не е вредно за здравето”, изрази своето мнение Галин Грудев, млекопреработвател. Според него готвените промени в наредбата ще лишат потребителите от продукти, които купуват.