Д-р Черкезова, Център за оценка на риска: Ние не ценим храната

Агрозона
Агрозона
3 Минути

 

Всички ние не ценим истински храната. В Европейския съюз годишно се губят около 88 млн. тона годна за консумация храна, което представлява 20% от общия обем произведени храни в ЕС. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а изразходваните за производството й суровини – на 261 млн. тона. Тези данни на Европейската комисия представи д-р Светлана Черкезова, директор на дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“ в Центъра за оценка на риска по хранителната верига, по време на кръгла маса на тема „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“. На събитието присъстваха представители на различни заинтересовани страни-участници в хранителната верига.

Над 1,5 млн. българи в страната ни живеят под прага на бедност. В същото време 670 000 тона храна се разхищават в България на година и това са прогнозни данни, тъй като в страната не се водят официални данни за количествата храна, които се изхвърлят.

Стремежът да имаме разнообразие от храни е част от проблема. Ние не знаем как да пазаруваме правилно, как да подреждаме храната си в хладилника, посочи д-р Светлана Черкезова. Важно е още в детска възраст децата да свикнат с начините да не разхищават храна. В края на март 2019 г. Европейската комисия трябва да приеме методология, с която всички държави членки могат да измерят разхищението на храни. Към момента такава няма и данните за размера на проблема са само прогнози и преценки на експертите.

Хората например бъркат значението на термина „Използвай преди“, който означава, че храната е опасна за здравето след посочения срок на годност, но е годна за консумация, докато терминът „Най-добър до“ сочи, че храната все още е годна за консумация след изтичане на срока на годност.

Столичното предприятие за преработка на растителни биоотпадъци скоро ще преработва и животински биоотпадъци и в този смисъл ще бъде още по-полезно за бизнеса, посочи управител на голяма търговска верига за храни. 2 400 тона биоразградими растителни отпадъци се събират годишно от всички магазини на немската търговска верига у нас, по данни на Стоян Тачев, управител на веригата. Тези отпадъци се преработват в общинска инсталация за производство на биогаз. В страната има 50 такива инсталации, но географското им разпределение не е удобно, посочи той.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама