COVID-19: Препоръки към производителите и търговците на фуражи

Георги Узунов
Георги Узунов
4 Минути

Асоциацията на земеделските производители в България пусна препоръки към своите членове за работа в условията на извънредно положение, предизвикано от пандемията от COVID 19. Агрозона представя на своите читатели какво се препоръчва при работата с фуражи. Препоръките са разработени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с усложнената ситуация в страната.

Секторът ще е в началото на хранителната верига и осигуряването на фуражи за пълноценно хранене на животните е толкова важно, колкото и осигуряването на храни за хората и производството продължава и по време на епидемията причинена от COVID-19.

За да се опази здравето на хората е необходимо да се създаде организация, така че в обекта:

–             да се ограничи достъпа на външни хора, което не включва служителите на компетентните органи;

–             да се спазват изискванията за дезинфекция както на хората, така и на превозните средства при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания;

–             да се ограничи по възможност напускането на шофьора от кабината при доставка на фуражи и материали. Да се използват подходящи предпазни средства и дезинфекция при напускане на кабината, в случай на неотложна нужда – например сваляне на пломба, сваляне на покривало и други;

–             да се осигурят лични предпазни средства  за персонала и дезинфектанти;

–             да се осигурят точки за дезинфекция на ръцете на лицата, влизащи и напускащи обекта;

–             продажбата на пакетирани фуражи да се извършва при възможност на места с ограничен достъп на служители. В случаите когато не може да бъде избегнат близкия контакт с клиента следва служителите да са снабдени с предпазни средства (маски и ръкавици), както и подходящи средства за дезинфекция на ръце;

–             на местата където се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта на разстояние минимум 1,5 – 2,0 м.

–             в случай на срещани трудности от доставки да се уведомява съответната браншова организация и служителите на Българска агенция по безопасност на храните.

Към търговците на фуражи също има определени стъпки, които да се спазват. В тази връзка в  обекта за търговия:

–             да не се допуска струпване на много хора. На местата където се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта на разстояние минимум 1,5 – 2,0 м.;

–             да се допускат ограничен брой клиенти  в обекта, а когато обектът е малък да не се допуска повече от един клиент в обекта;

–             да се осигурят точки за дезинфекция на ръцете на лицата, навлизащи и напускащи обекта;

–             да се учести периода на провежданата дезинфекция на площите на обекта, където има по-голямо движение на хора, както и на други контактни повърхности, като се извършва най-малко три пъти дневно. Необходимо е при възможност да се използват препарати, които не изискват последваща обработка на повърхностите (напр. отмиване);

–             в случаите когато не може да бъде избегнат контакта с клиента следва служителите да са снабдени с предпазни средства (маски и ръкавици), както и подходящи средства за дезинфекция на ръце;

–             добра практика е разделяне на служителите по време на идване на работа, както и дейностите по преобличане и ползване на почивки;

–             да се предлагат за продажба по възможност само пакетирани фуражи, включително храни за домашни любимци. В случай на необходимост от разтегляне на фуражи, включително храни за домашни любимци това да се извършва от служителя в обекта като се минимизира възможността за разпиляване и разпращаване;

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама