COVID-19: Безопасна ли е консумацията на риба?

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Рибата и рибните продукти са ключов компонент за здравословната диета и са безопасни за ядене. Някои страни обаче всяха страх във връзка с коронаривурса и доведоха до намаляване на потреблението на тези продукти, коментира ФАО. И все пак коронавирусът не може да зарази водни животни (морски риби, влечуги, земноводни и безгръбначни животни като ракообразни и мекотели), поради което тези животни не играят епидемиологична роля за разпространението на COVID-19 към хората.

Въпреки че няма данни вируси, които причиняват респираторни заболявания, да се предават чрез опаковки на храни, рибните продукти и продуктите от аквакултури могат да бъдат заразени, ако имат досег с хора, заболели от COVID-19 и които не следват добри хигиенни практики. Поради тази причина, както преди COVID-19, е важно да се подчертае необходимостта от прилагане на стабилни хигиенни практики, за да се защитят продуктите от риболов и аквакултури от замърсяване.

Как се отрази пандемията на рибарския сектор?

Все повече се развива влиянието на COVID-19 върху хранителните системи за рибарство и аквакултури. Рибата и рибните продукти, които са силно зависими от международната търговия, пострадаха рано в развитието на пандемията от ограниченията и затварянето на световните пазари, докато веригите за доставка на прясна риба и миди бяха силно повлияни от затварянето на секторите на хранителните услуги (например хотели , ресторанти и заведения за хранене, включително училищни и работни столове).

Секторът за преработка също бе изправен пред закриване поради намалено потребителско търсене. Това оказа значително влияние, особено върху жените, които формират по-голямата част от работната сила в сектора.

Много производители докладваха за логистични затруднения в търговията с морски дарове, особено във връзка с транспорта и ограниченията по границите. По-специално индустрията за сьомга пострада от увеличените разходи за въздушен превоз и отмяна на полети. При рибата тон се появиха ограничения за движение на моряците, включително морски риболов и морски персонал в пристанищата.

Съобщава се и за недостиг на семена, фуражи поради ограничения при транспортиране и пътуване на персонала, които имат особено въздействие върху индустрията на аквакултурите.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама