Copa Cogeca предложи 6 мерки за справяне с либерализацията на търговията с Украйна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Една от най-големите фермерски организации е провела среща с еврокомисарят по земеделие Войчеховски, за да изразят загрижеността си относно неограничения внос от Украйна и да отправят своите предложения за справяне със ситуацията

“Европейската комисия трябва да намери конструктивни решения за управление на въздействието на търговската либерализация. Днес нашите шест асоциации, представляващи производители от секторите на захарта, житните и маслодайните култури, птичето месо и яйцата, се срещнаха с Комисар Войчеховски, за да изразят загрижеността си относно неограничения внос от Украйна и да предложат възможни конструктивни решения за управление на потоците в бъдеще”, се казва в позиция на Copa Cogeca, най-влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи.

Това, което се случва в Украйна, е непоносимо, и като ЕС е наш дълг и интерес да продължим да ги подкрепяме. Така че, като производители, сме готови да продължим да изпълняваме своя дял в усилията на ЕС да помогне на Украйна. За съжаление, обаче, считаме, че това усилие в момента не се споделя равномерно, като селскостопанският сектор носи непропорционален и неподдържаем товар.

Страхуваме се, че ако механизмът за автономни търговски мерки  с Украйна се поддържа в настоящата си форма, без адаптация, ще бъде застрашено оцеляването на производителите в ЕС като цяло, особено за секторите на зърнопроизводството, маслодайните култури, птичето месо, яйцата и захарта, както и непоколебимата подкрепа за Украйна.

Поставяме си за за цел предложение и намиране на конструктивни решения, които могат да помогнат на земеделците от двете страни и да осигурят работещо споразумение. Считаме също, че е необходимо да се предложи решение на равнище на ЕС за този проблем, за да се запази единството на ЕС и цялостта на Единния пазар на ЕС. Затова призоваваме за следните мерки, които да бъдат разглеждани от Европейската комисия, Съвета и Парламента в техните обсъждания.

  1. Засилени международни усилия за улесняване на потока на стоки от пристанищата на Черно море, така че те отново да станат основен канал за износ.
  2. Допълнителни инвестиции за подобряване на логистиката и инфраструктурата, за да се осигури правилното функциониране на коридорите за солидарност и увеличаване на броя им, така че стоките да могат лесно да отиват там, където са необходими.
  3. Допълнителни усилия за осигуряване, че продуктите, влизащи на вътрешния пазар, съответстват на необходимите фитосанитарни стандарти, стандарти за благосъстояние на животните и използване на антимикробни вещества чрез засилване на контрола на границата.
  4. Създаване на система, която да гарантира, че предназначението на всички пратки с украински земеделски продукти е определено преди влизането им в ЕС.
  5. Въвеждане на система, която да гарантира, че украинските продукти достигат до това предназначение, определено преди влизането им в ЕС, и не завършват на друго място.
  6. Въвеждане на вносни прагове за чувствителни селскостопански стоки, обхванати от шестте асоциации и подлежащи на търговска либерализация, които се основават на годишната средна стойност за комбинираните години 2021 и 2022 г. Продуктите, внесени над този праг, следва да бъдат изисквани да бъдат изнасяни извън ЕС и да преминават само транзитно през пазара на ЕС.

    “Вярваме, че тези механизми са конструктивен начин за поддържане на търговските потоци, защита на производителите в ЕС, помощ за украинските производители да диверсифицират своите износи, възстановяване на стари търговски маршрути и ограничаване на тяхната зависимост от пазара на ЕС”, допълват от фермерската огранизация.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА