Coface Group: През 2015 г. икономиката на България ще е в слаб растеж за шеста поредна година

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

През 2015 г. в България ще има слаб икономически растеж за шеста поредна година. Това се казва в годишния доклад на френската компания за кредитно застраховане Coface Group, предава Investor.bg. Причината е в това, че българската икономика продължава да изплаща грешките, допуснати в периода преди 2009 г. Според експертите позитивите за страната през 2015 г. ще дойдат от съживяването на износа.

В доклада се казва още, че вътрешното търсене ще се забави, а публичните инвестиции ще бъдат засегнати от изчерпването на средствата, предвидени в рамките на Европейския социален фонд за периода 2007-2013 г. Значителен проблем за икономиката ще се окаже и забавянето на средствата от структурните фондове, дължими по програмата за периода 2014-2020 г.

По думите на екипа, ръководен от главния икономист Ив Злотовски, частните инвестиции ще пострадат вследствие на ограниченото кредитиране, провокирано от фалита на четвъртия го големина кредитор в страната – Корпоративна търговска банка. Очакванията и действията както на бизнеса, така и на домакинствата, също ще бъдат белязани от липса на доверие поради опита за разклащане на банковата система.

Като негативен знак се посочва още ситуацията в сектора “туризъм”, който ще пострада значително от забавянето на приходите поради значително по-малкия брой украински и руски посетители на черноморските ни курорти.

Все пак има и положителен сигнал за българската икономика, който през тази година ще дойде от износа – най-вече на зърнени култури, слънчоглед, тютюн, дрехи, лекарства, машини и електричество. Въпреки това растежът ще бъде по-скоро умерен поради нестабилните икономически нагласи на Стария континент. Някои от основните пазари, като Германия, Русия, Италия, Гърция и Турция, ще отчетат като цяло слаб икономически ръст, което ще засегне и експортно ориентирания български бизнес.

Според експертите негативните ефекти от търговския дефицит, който възлиза приблизително на 7 на сто от брутния вътрешен продукт, и този по бюджетните приходи, ще бъдат до голяма степен компенсирани от постъпленията от туризма и паричните преводи от големия брой емигранти, които напуснаха страната след 1989 г.

Анализът показва също, че това помага за запазването на стабилността на валутните резерви и фиксирания курс на лева спрямо еврото, който е в сила от 1997 г. насам.

Оптимистичен сигнал е намаляването на задлъжнялостта на банковия сектор, положителният ефект от което обаче е компенсиран от покачването на публичния дълг вследствие на финансовата и политическата кризи в страната през изминалата година.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements