Черната ряпа гони кашлицата и холестерола

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Ряпата е патриарх в света на зеленчуците. Има сведения, че тя е била отглеждана още в Древния Египет, откъдето тя преминава в Древна Елада, след това в Рим и навсякъде по света. У нас черната ряпа е една от зеленчуковите култури, които се поднасят на масата през зимата. Черните кореноплоди са незаменим източник на витамини в студените месеци.

Черната ряпа може да се съхранява в домашния хладилник приблизително в продължение на един месец. Кореноплодите се поставят в полиетиленов плик с няколко отвора и се държат в отсека за зеленчуците.

За продължително съхранение са подходящи само здрави кореноплоди, дори един голям екземпляр може да провокира загниването на цялата реколта. Най-добре е черната ряпа да се остави в мазето с температура около 1-2 градуса и влажност на въздуха 80-85%. В такива условия тя може да се съхранява до 8 месеца. Ако в мазето ви обаче е по-топло и влажно, кореноплодите могат да прораснат по-рано и бързо да омекнат.

Най- разпространеният начин за съхранение на черната ряпа е върху картофите – това е много удобно решение. Отделянето при дишането на клубените влага помага на ряпата да остане твърда и сочна. Също така можете да държите кореноплодите в отделни сандъчета, застлани с полиетиленово фолио. Всеки слой кореноплоди се посипва с влажен пясък или стърготини.

Добре е да имате предвид, когато сервирате на масата си черна ряпа, че твърдата целулоза я прави непригодна за хранене на хора, които страдат от гастрит, панкреатит, жлъчно-каменна болест.

Правете проверка

По време на съхранението състоянието на черната ряпа трябва периодично да се проверява. При резки колебания в температурата и влажността тя може да се “запоти”, а в резултат на това и да загние. Болните екземпляри трябва веднага да се отделят, а останалите да се наблюдават да не заболеят. Появят ли се зелени части, трябва веднага да се изрежат с нож.

 

С какво е полезна

Черната ряпа има противовъзпалителни свойства. Също така, както лукът и чесънът, съдържа фитонциди, които са натурални антибиотици. Сокът от черна ряпа с мед е добро средство за лечение на бронхити, кашлица, простудни заболявания. Ако приемате по 100 г черна ряпа на ден в продължение на една седмица, то ще си върнете жизнените сили и енергията, ще укрепите организма си и ще повишите устойчивостта му на атакуващите ви през зимата вируси.

Черната ряпа намалява количеството на лошия холестерол в кръвта и освен това съдържа минерали, които са способни да укрепят стените на съдовете, което означава, че намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

Кореноплодът подобрява храносмилането. Полезна е при дисбактериоза, а също така и служи за храна на полезните бактерии, които изработват витамини и помагат на усвояването на хранителните вещества. Редовната употреба на сок от ряпа помага да се избавите от дребните камъни в жлъчката, тъй като в него има вещества, които са способни да ги разтворят.

Черната ряпа активизира вътрешните ресурси на организма, оказва общоукрепващо действие, поради което е полезна през зимата и в ранна пролет, когато менюто е бедно на витамини и минерали.

Препоръчва се за употреба при повишено артериално налягане.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама