За селскостопанските работници остава висок риск от натравяне
Бразилската Национална агенция за надзор на здравето (Anvisa) заключи, че няма научни доказателства, които да забраняват употребата на глифозатни хербициди в страната. Решението е част от процеса на преоценка на активната съставка.
Anvisa отбелязва, че въпреки че рискът от глифозата е по-висок за селските работници, потребителите на храна не трябва да се тревожат за качеството на храната, произведена с помощта на този пестицид. Понастоящем Anvisa предлага да се определят ограничения върху ефектите на глифозат върху работниците и потребителите в диапазона от 0,1 mg / kg на ден до 0,5 mg / kg, и също така препоръчва да се забрани използването на емулсионни продукти от масло във вода, за да се намали възможността за вдишване и абсорбция през кожата. За любителското градинарство използването на концентриран продукт е забранено.
Разрешено е да се използва глифозат в Бразилия за такива култури като памук, цитрусови и плодови дървета, захарна тръстика, кафе и какаово дърво, евкалипт, тютюн, грозде, царевица, соя, пшеница, ръж, овес, ориз.
На 27 февруари Anvisa откри обществена консултация относно резултатите от преоценката на глифозата. Всички организации и компании, свързани с агробизнеса, както и изследователи, институции и всички заинтересовани страни могат да изпратят своите предложения и предложения за използването на глифозата, който е най-консумираният хербицид в Бразилия.