Борагото – тревата на веселието в нашата градина

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Борагото се среща у нас по поречията на реките или из планините. В някои райони се отглежда под името “бореч” или “краставична трева”. Известна е като “трева на веселието”. Естествени находища има по Средиземноморието и  в Мала Азия. Като културно растение се отглежда в цяла Европа. За него Плиний пише, че листата и цветовете се прибавят  в напитки, защото имат свойството да прогонват мъката, скуката и меланхолията.

Това растение е не само красиво, но и много полезно. В листата и цветовете са съдържат около 12 процента сухо вещество. Те са богати на витамини – около 58 мг % витамин С и 7 % каротин. В тя има и от ценните за човешкия организъм  манган, силиций, желязо, калий  различни етерични масла. Има противовъзпалителни, спазмолитични и успокояващи нервната система действия. Затова младите листа се използват за храна. Когато загрубеят, може да бъдат изсушавани и през зимата ползвани като подправка за супи и педястия. Красивите цветчета може да се поставят в изстудени напитки за освежаване. Ако при зареждането във формичките за лед се поставя по едно цветче, ще се получат ледени кубчета с небесно синьо око. При сервирането на напитки ефектът е голям.бораго

Борагото е едногодишно растение. Цветчетата са дребни, с форма на пет делна звездичка. Баграта им е небесносиня до синьо виолетова. Семената са овални, черни. Запазват кълняемостта си до 3 години. Изискванията на борагото към околната среда не са големи. Развива се добре на всички видове почви, но най-подходящи са добре дренираните.

Можете да отглеждате това ценно растение и на балкони или тераси. Засаждайте го в саксии по едно или в сандъчета по 2-3 растения. Почвената смес да е лека. Съставяйте я от градинска почва и пясък в съотношение 3:1. Поливайте редовно.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама