Близо 1 млн. птици у нас засегнати от инфлуенца през 2022 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Най-много огнища са обявени в област Плевен

През 2022 г. са установени общо 23 огнища на високо патогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) в България, 20 от които са при домашни птици, 1 при диви птици и 2 при птици в плен и са засегнати общо 740 979 птици, се посочва в Годишния доклад за епизоотичната обстановка по отношение на някои опесни болести по животните в България, съседните страни и ЕС за 2022 г

Засегнатите обекти са основно за патици (5 бр. за пекински патици и 4 бр. за патици мюлари), кокошки-носачки (6 бр.), бройлери (3 бр.) и лични стопанства (2 бр.). В два обекта заболяването се установява за втора поредна година, в един за трети път в продължение на 2 години, а в други два за трети път, но през предходни години.

Най-засегната е област Плевен с 10 огнища (9 от които при домашни птици), на следващо място по разпространение на ВПИП е област Хасково с 3 огнища, областите Пловдив, Габрово и Добрич са с по 2 огнища само при домашни птици, а областите Стара Загора и Бургас с по едно огнище при домашни птици. Важен фактор за разпространение на заболяването е близостта на обектите и гъстотата на популацията, особено в комбинация на обекти, отглеждащи в съседство кокошеви и водоплаващи птици и разпространението на ВПИП през последните години отличава Плевен, Пловдив и Хасково като по-често засягани от ВПИП региони.

Положителна тенденция се наблюдава през сезон есен-зима, през който е възникнало само едно огнище, потвърдено на 21.10.2022 г., което е ликвидирано и към края на 2022 г. на територията на страната вече няма действащи ограничителни (предпазна и надзорна) зони съгласно заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Решение за изпълнение (ЕС) 2021/641 относно спешни мерки във връзка с огнищата на високопатогенна инфлуенца по птиците в някои държави членки.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА