БАБХ започна масирани проверки
Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ) започва засилени проверки преди Великден в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, заведения за обществено хранене, пазари и борси. Един от акцентите в проверките е качеството на агнешкото месо. Какво показват данните на Българска агенция по безопасност на храните и за какво да следим при закупуването на традиционния за празника продукт?
“Стартира проверка, която е от 7 април до 21 април. Проверките са с фокус върху храните, които традиционно присъстват на трапезата за Великден – агнешкото месо, козунаците, яйцата, пресни плодове и зеленчуци”, това поясни в “Денят започва” по БНТ Бистра Иванова – областна дирекция “Безопасност на храните”. Фокусът е върху агнешкото месо и до момента проверките не са установили несъответствия. Експертите са непрекъснато на терен.
Агнешкото трябва да има ясно поставена здравна маркировка да бъде съхранявано при необходимия температурен режим.
Потребителите трябва да закупуват агнешко месо само от регламентирани търговски обекти, които са под официален контрол. Това гарантира, че месото произхожда от лицензирани кланици, преминало e задължителен ветеринарно-санитарен контрол и е безопасно за консумация.
За миналата година Агенцията по храните е извършила повече от 4000 проверки за периода около празниците. Съставени са 92 предписания, а броят на актовете е 21 за неправилно съхранение на храни и лоша хигиена. Санкциите са от 1000 до 3000 лева за първо нарушение.
“Съветвам потребителите преди да решат да се доверят на някоя онлайн платформа или сайт, трябва да проверят дали този сайт или група са регистрирани, за да сигурни, че произходът на продуктите, които ще си закупят е проверен”. Бистра Иванова поясни, че потребителят трябва да има култура на потребление.
Снимки: БНТ