Бисфенол А е опасен, крие се в пластмасовите бутилки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Експозицията на веществото за всички възрастови групи е опасна за здравето

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) преоцени рисковете от бисфенол А (BPA) в храните и предлага значително намаляване на поносимия дневен прием (TDI) в сравнение с предишната си оценка през 2015 г. Заключенията на EFSA относно BPA са о бяснени в проект на научно становище, който е отворен за обществено обсъждане до 8 февруари 2022 г.

Бисфенол А (BPA) е на пазара от 60-те години. Използва се в широка гама от потребителски продукти като пластмасови бутилки и касови бележки. Пор ади опасните си свойства BPA вече е ограничен в няколко продукта в ЕС. Бисфенол A е органично изкуствено съединение,  представлява безцветно твърдо вещество, което е разтворимо в органични разтворители и слабо разтворимо във вода.

В своята оценка на риска от BPA от 2015 г. EFSA определи временна поносима норма от 4 микрограма на килограм телесно тегло на ден. Поносимият дневен прием е оценка на количеството вещество (изразени на база килограм телесно тегло), които могат да бъдат погълнати дневно през целия си живот, без значителен риск.

В своя проект за преоценка на BPA експертната група на EFSA по материали, ензими и технологични средства за контакт с храни (CEP) установи TDI от 0,04 нанограмао на килограм телесно тегло на ден. Понижаването на TDI е резултат от оценката на проучвания, които се появиха в литературата от 2013 до 2018 г., особено тези, които показват неблагоприятни ефекти на BPA върху имунната система. При проучвания върху животни се наблюдава увеличение на броя на „Т-хелперните“ клетки, вид бели кръвни клетки, които играят ключова роля в клетъчните имунни механизми и които, когато се повишат, могат да доведат до развитие на алергично възпаление на белите дробове.

Сравнявайки новите норми за прием с оценките на излагането на потребителите на BPA в диетата, EFSA стига до заключението, че тези със средна и висока експозиция на BPA във всички възрастови групи, които надвишават новите норми, е опасно за здравето.

Д-р Клод Ламбре, председател на експертната група на CEP, каза: „Този ​​актуализиран проект е резултат от задълбочена оценка в продължение на няколко години. Използвахме систематичен подход за подбор и оценка на наличните доказателства. Новите научни изследвания, които се появиха в литературата, ни помогнаха да се справим с важни несигурности относно токсичността на BPA .

EFSA преди това оцени безопасността на BPA за използване в материали за контакт с храни през 2006 и 2015 г. По време на последната оценка на EFSA експертите успяха да зададат само временна норма поради несигурност и подчертаха необходимостта от запълване на пропуските в данните.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама