Биосуроватка от козе мляко е новият деликатес на ферма в Банския край

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

 

Биосуроватка от козе мляко е новият деликатес на малка семейна ферма в Банския край. Продуктът излиза от семейна ферма от Разлог и успя да нареди бутиковото предприятие сред иновативните в България. Идеята за създаването на суроватката е на младия фермер Георги Мутафчиев, който през 2019 г. беше отличен в националния конкурс “Млад фермер”.

Суроватката е богата на протеини и калций, съдържа голяма част от групата на витамините и аминокиселините. Подходяща е за малки деца, спортуващи, бременни жени, кърмачки, както и за хора с проблеми с отделителната система, бъбреците и черния дроб, извличайки токсините.

Георги е син на фермери, които отглеждат около 150 автохтонни породи кози – местна дългокосместа и калоферска дългокосместа порода кози, чието мляко е с характерна висока масленост. „Започнахме с биозряло сирене през 2014 г. и 2 години по-късно станахме биопроизводители.“, обясни Георги Мутафчиев, млад фермер на 2019 г. и представител на биоферма “Козле” ООД, по време на специализиран фермерски пазар за биохрани в София. „Увеличаваме производството и всяка година включваме нов продукт, който предлагаме. Произвеждаме биокисело мляко, прясно и узряло сирене, тази година новият ни продукт  е биосуроватка от козе мляко.“, допълни той.

От 2014 г. фермата има собствена мандра, където се произвеждат млечните продукти, а Георги се включва във всеки етап на производството. Младият човек е усвоил вече всяка крачка от това как се отглеждат козите, как се добива, преработва млякото, как се разнася и продава на пазара, как се рекламира.

Освен здравият труд в козефермата Георги има хоби, което е развил до професионализъм – високите технологии с бутиковото натурално производство на продукти от козе мляко. За него това е симбиоза между производство и стигане до крайния потребител, което го привлича да се занимава в бъдеще.

Най-новото за тази година за фермата е, че изграждат минидемонстрационен център, в който всеки посетител може да види пътя на млечния продукт от млякото до крайния му вид в мандрата, да се увери в качеството му.

Повече за биофермата, специализирана в производството на продукти от козе мляко може да прочетете в септемврийския брой на списание „Агрозона“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама