БГ учени ще търсят възможности за добавена стойност, по-добър стандарт на живот и развитие в селските територии

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В края на миналата година проектно предложение на Стопанска академия „Д. А. ЦЕНОВ“, изготвено със съдействието на Университет за национално и световно стопанство и Икономически университет Варна, печели конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2021 г. от Фонд „Научни изследвания“ на стойност 170 000 лева.

В рамките на проекта учените ще работят с алтернативна дефиниция за „селски райони“, тъй като според много от тях настоящата дефиниция е разработена съгласно изискванията на Програмата за развитие на селските райони и се прилага главно във връзка с ПРСР.

„За целите на проекта ние използване не дефиницията за селски райони, а за селски територии, тъй като устойчивостта на тези територии се обуславя не само на селското стопанство, но и на диверсификацията на производството и дейностите, екологосъобразни практики, оптимално използване на регионалните ресурси и д.р. Търсим възможности за добавена стойност, по-добър жизнен стандарт на населението и балансирано развитие на тези територии“, разказа в интервю за Агрозона доц. Марина Николова.

Доц. М. Николова: Фермерските пазари създават нови икономически възможности

 Развитието и управлението на селските територии в България

„Основната цел на тригодишния научноизследователския проект е проучване на теоретико-методологическите основи и институционалните императиви при развитието и управлението на селските територии в България, изискващи формиране на системи за взаимодействие между органите на властта и стопанските структури. Поставихме си амбициозната цел да разработим на фундаментален концептуален фундаментален  модел за устойчиво развитие на територията“, допълни още тя.
„Уверени сме, че ще успеем да разработим устойчиви модели за развитие на селските райони в областта на регионалното развитие, решавайки проблеми, свързани с условията за трансформация на икономическите системи или трансформация в посока управлението и развитието на тези територии“, допълни още тя.

Проектът получава максимална степен на финансиране2021, ДФЗ, Agrozona.bg

Проектът стартира на 15.11.2021 г. и ще приключи на 15.11.2024 г.. Етапите на изпълнение са два, всеки по 18 месеца. За изпълнение на проекта се отпускат 170 000 лв.

„Когато подадохме проектното предложение към Фонд „Научни изследвания“ най-високият бюджет бе на стойност 120 000 лв. и възможност за допълнителни 50 хил. лв. Горди сме от факта, че проекта ни е одобрен в максимален размер и с допълнителното финансиране. Тези 50 хил. лв. ще бъдат използвани за закупуване на специализиран софтуер за обработка на емпиричните данни и възможност за стойностно научно изследване. В момента сме на етап договаряне с компанията, която ще предостави софтуера“, коментира доц. Николова.

„Сега ни предстои провеждане на анкетни проучване в София, Варна и Свищов, набиране на данни за емпиричното изследване. Предвидена е кръгла маса, анкети със заинтересованите страни, информационни семинари и уебинари“, допълни още тя.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements