Безработни в Ню Йорк отглеждат зеленчуци в градски градини

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

По време на кризата с коронавируса хиляди хора в Ню Йорк останаха без работа. Градската администрация реагира и бързо създаде програмата за увеличаване на броя на градските зеленчукови градини. Така безработните, които искат, имат възможност да се включат в производството на храна в градски условия.

В Ню Йорк сега се наблюдава бум на обществени градини, като броят им вече е 553. Те са създадени като част от програмата Green Thumb.

Много хора в мегаполиса започнаха също да отглеждат плодове и зеленчуци в домовете си. След репортажите за паническото опразване на рафтовете в магазините хората решиха да опитат да отгледат сами част от храната си. В момента градското земеделие и по-разпространено от всякога.

Градското земеделие може да бъде жизненоважно за прехраната на хората в градовете в глобален мащаб, изчисляват учени. Потенциалът на тази ниша е в производството на 180 млн. тона храни годишно или около 10% от глобалната продукция.

Глобален лидер в градското земеделие е Сингапур, която внася 90% от храната, която се консумира на местния пазар. Градското земеделие и вертикалните ферми там са особено популярни. Целта на градската администрация е, 30% от необходимата на гражданите храна, включително червеното месо и рибата, да се произвеждат на местна почва до 2030 г.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама