България през последните години е основен фактор на международния пазар на трюфели. Страната ни трайно запазва първенството в продажбата на тези диви гъби в Европа. „В България имаме значителни количества, но нямаме традиции в консумацията. Нашата марка се нарича „Тракийски трюфели“, въпреки че ние имаме информация от древногръцкия автор Атеней, който пише, че трюфели са били консумирани по тракийските земи още по Омирово време.“, каза за „Агрозона“ Димитър Димитров, мениджър “Продажби” във фирма-производител на масла с трюфели, различни сосове, включително шоколадови бонбони с ценните гъби.
Официална статистика за добивите на трюфели у нас не се води, но по неофициални данни годишният износ на черен летен трюфел, например, е приблизително 200 т. Само 1% от добивите у нас остават за месния пазар, останалото количество се изнася, според преценката на Димитър Димитров, мениджър „Продажби“ в една от големите в България фирми, специализирани в изкупуването, преработката и продажбата на диворастящи гъби и трюфели.
„В България редките гъби се намират най-вече в липови и дъбови гори, които са били залесявани по времето на комунизма. Според мен случайно у нас са направени трюфелови плантации, докато в Италия засаждането на дръвчета с мицел на трюфели се прави целенасочено. Сега ние имаме собствени гори микоризирани фиданки, също така изкупуваме от събирачи.“, казва Димитър Димитров и уточнява, че микоризираните фиданки, с които фирмата работи, са на разсадник, който е афилиран към френски научен институт. Такава била препоръката на партньори от Италия, въпреки че страната на „Ботуша“ също е голям производител. „В България има много земи, които не са подходящи за традиционното земеделие като отглеждане на жито, царевица и т.н. Тези земи пустеят, а са много подходящи за отглеждане на трюфели. Вярваме, че това може да бъде поминък за много хора.“, посочва Димитър Димитров.