Българите ядат най- малко мед в Европа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Цената на килограм мед трябва да е същата като цената на 1 кг масло, заявява пчеларят

България е една от страните от Европейския съюз, чиято консумация на мед е сред най- ниските за Европа. Българинът консумира средно между 300 и 400 грама на човек годишно. Наблюденията си споделя председателят на Пчеларския съюз в Плевен, Юлиян Станчев.

За сравнение, в съседна Гърция количеството е с 4-5 пъти повече или казано по друг начин това се равнява на около 1,5 кг на човек. Гръцкият мед изцяло се консумира в страната, подобна е ситуацията в Турция, която е на второ място в света по производство на мед, а успява изцяло да консумира произведеното в страната, без да изнася никакво количество от течното злато. „У нас трябва да се търсят пазари навън, да са в конкуренция с големи страни- производителки, които дават ниски цени. Изкупната цена навън пада и пчеларите у нас са недоволни.“, коментира Станчев. За сметка на това обаче, цената на меда у нас стои непроменена, а би следвало да бъде поне 3 пъти по- висока, тъй като десетилетия назад тя се е равнявала по цената на кравето масло, което в момента се търгува за около 20 лева килограма, смята още председателят. В съседните страни производителите успяват да продават меда си на цени между 15 и 20 лева за килограм, докато у нас не само, че потребителите не купуват, но и цената е ниска и това води до големи загуби за пчеларите и пчеларския сектор, казва експертът пред радио „Фокус“.

Пандемията увеличи консумацията на пчелни продукти, но до кога?

Лъч светлина в тунела бе повишената консумация на мед и пчелни продукти по време на извънредното положение в страната, възникнало като резултат от бързоразпространяващия се по света коронавирус. През този период потребителите не само, че се обърнаха към пчелните продукти, но и силно ги предпочитаха за повишаване на имунитета, особено в комбинация с други мощни имуностимуланти и супер- храни като джинджифил, куркума, лимон и чиа.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА