Българите ядат най- малко мед в Европа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Цената на килограм мед трябва да е същата като цената на 1 кг масло, заявява пчеларят

България е една от страните от Европейския съюз, чиято консумация на мед е сред най- ниските за Европа. Българинът консумира средно между 300 и 400 грама на човек годишно. Наблюденията си споделя председателят на Пчеларския съюз в Плевен, Юлиян Станчев.

За сравнение, в съседна Гърция количеството е с 4-5 пъти повече или казано по друг начин това се равнява на около 1,5 кг на човек. Гръцкият мед изцяло се консумира в страната, подобна е ситуацията в Турция, която е на второ място в света по производство на мед, а успява изцяло да консумира произведеното в страната, без да изнася никакво количество от течното злато. „У нас трябва да се търсят пазари навън, да са в конкуренция с големи страни- производителки, които дават ниски цени. Изкупната цена навън пада и пчеларите у нас са недоволни.“, коментира Станчев. За сметка на това обаче, цената на меда у нас стои непроменена, а би следвало да бъде поне 3 пъти по- висока, тъй като десетилетия назад тя се е равнявала по цената на кравето масло, което в момента се търгува за около 20 лева килограма, смята още председателят. В съседните страни производителите успяват да продават меда си на цени между 15 и 20 лева за килограм, докато у нас не само, че потребителите не купуват, но и цената е ниска и това води до големи загуби за пчеларите и пчеларския сектор, казва експертът пред радио „Фокус“.

Пандемията увеличи консумацията на пчелни продукти, но до кога?

Лъч светлина в тунела бе повишената консумация на мед и пчелни продукти по време на извънредното положение в страната, възникнало като резултат от бързоразпространяващия се по света коронавирус. През този период потребителите не само, че се обърнаха към пчелните продукти, но и силно ги предпочитаха за повишаване на имунитета, особено в комбинация с други мощни имуностимуланти и супер- храни като джинджифил, куркума, лимон и чиа.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама