Дейността на пробовземачите вече ще подлежи на контрол от БАБХ. Това е предвидено в проекта на Наредба за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол. Документът е достъпен за обществено обсъждане.
Промяната се прави съобразно препоръките на европейските одитори, а целта е да се гарантира осъществяването на безпристрастен, точен и компетентен процес по пробовземане и избягване на възможностите за извършване на манипулации на проби сурово мляко. В тази връзка, при вземане от пробовземача на три невалидни проби в рамките на три последователни месеца, неговият сертификат за извършване на дейност се обезсилва и достъпът му до модул „Мляко“ се отнема. За възобновяване на дейността, пробовземачът преминава ново обучение. Също така пробовземачите следва да попълват декларация за независимост и безпристрастност, с която се задължават да изпълняват дейностите по пробовземане лоялно и коректно, при спазване на пълна конфиденциалност.
Още нови условия
На основание препоръките от одита, за първи път се въвежда условие изпитването на суровото мляко да се извършва само по инструментални методи в лаборатории, регистрирани по реда на чл. 30 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. По този начин се цели отново недопускане манипулации на пробите и на получаваните резултати.
При регистрация на лабораториите по реда на чл. 30 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и в съответствие с чл. 37 от същия закон, лабораториите подлежат на контрол от страна на БАБХ, който има за цел да гарантира, че резултатите от изпитването са достоверни и са получени по методите, посочени в обхвата на акредитацията.
Съобразно препоръките на европейските одитори, се въвеждат също така условия за последващи действия при установени несъответствия в дейността на лабораториите, изследващи сурово мляко. В тази връзка, на основание сключването на споразумение между БАБХ и лабораторията, същото може да бъде прекратено.
Коригиращи действия
Указани са коригиращите действия при установени несъответстващи резултати от официалния контрол, извършвани от компетентния орган и самоконтрола във фермата за производство на сурово мляко. Коригиращите действия включват: предприемане на хигиенни мерки, доказване на съответствие с критериите по показателите общ брой микроорганизми, общ брой соматични клетки (ОБСК) и инхибитори и преработка на млякото в сирена с период на зреене най-малко 60 дни. В случай, че бизнес операторът на храни не предприеме действия в продължение на три месеца за привеждане в съответствие с критериите, компетентният орган налага забрана за пускане на суровото мляко на пазара и разпорежда неговото унищожаване.