Асен Личев: Забранено e погребването на прасета при незащитени подземни води

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

При погребването на прасета може да се разшири заразата

 Абсолютно забранено е погребването на прасета при незащитени подземни води. Това гласи  наредба за условията и реда експлоатация на санитарно-охранителни зони около водоизточниците за питейно водоснабдяване. „Там абсолютно категорично е казано, че за водоизточници от повърхностни води, пояс втори, е забранено да се използва теренът за нови или съществуващи гробища, което изключва и загробването на трупове на прасета“, коментира за „Агрозона“ Асен Личев, експерт по хидрология и дългогодишен ръководител на дирекция “Управление на водите” в Министерството на околната среда и водите.

Незащитените подземни води представляват първият водоносен хоризонт след земната повърхност, на който водното ниво е пряко свързано с повърхността , т.е. няма нищо, което да го изолира. Такива са например терасите около всички реки в България, където са основните водовземни съоръжения. „В този тип съоръжения има забрана за пряко отвеждане на води, съдържащи опасни и вредни вещества. Под вредни вещества отново влизат трупните отпадъци на убитите прасета. В конкретния случай АЧС не е опасен за хората, но влизайки в кръговрата на водата той може зарази свинете в свинекомплексите“, допълни Личев. Това е твърде възможно предвид факта, че повечето съществуващи свинекомплекси у нас използват подпочвени води.

Има два начина, които са безопасни и легални за обезвреждане на трупове, смята експертът. Единият е да има определени депа, които да са изолирани от въздуха, водата, подземната повърхност и почвите, където да се третират труповете. Втората мярка е да има подготвени инсенератори. „Оказва се, че термичното третиране на труповете по отношение на безопасност на замърсяване на водите елиминира като цяло бързо разградимите биологични вещества и вирусът на АЧС бива убит“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама