Алкохолът причинява най-малко седем типа рак

Кирил Александров
Кирил Александров
5 Минути

„По-строг контрол върху алкохолната и хранителна промишленост. Решенията относно храната и алкохола трябва да станат по-категорични в цяла Европа, за да се намали процентът на хора, страдащи от храносмилателни проблеми“. Това казва началникът на отделението по гастроентерология в университетската болница „Едуард Хериот“ в Лион и председател на Комисията по обществени въпроси на Обединената европейска гастроентерология (UEG) проф. Тиери Пончон, цитиран от euractiv.

 Алкохолът причинява най-малко седем типа рак

Известно е, че алкохолът причинява най-малко седем типа рак, но ЕС продължава да отлага въпроса за насърчаването на по-здравословни навици за консумацията му, се посочва в материала. Девет на всеки десет души не са запознати с връзката между алкохола и многото ракови заболявания на храносмилателната система и поради това са по-склонни да правят неинформирани и нездравословни избори, когато става дума за пиене. Същото важи и за транс-мазнините, те влошават здравето на стомаха ни, но все още няма достатъчно инициативи в ЕС за ограничаването на приема им, въпреки забраните в Дания, Австрия и Унгария. Балансираното и здравословно хранене и отговорното потребление на алкохол играят жизненоважна роля в лечението на храносмилателни заболявания. Един на всеки трима души са наясно с рисковете за здравето, свързани с транс-мазнините. Необходими са спешни мерки на европейско и регионално равнище.

Консумацията на алкохол в Европа е най-висока

Във връзка с етикетирането на алкохола се разглежда и саморегулирането. За разлика от почти всеки друг вид храна или напитка алкохолът все още не е предмет на действащите закони на ЕС за етикетиране на хранителните вещества, въпреки че много алкохолни напитки съдържат вредни съставки заедно с чист етанол.

Политиците трябва да имат предвид, че консумацията на алкохол в Европа е по-висока от тази на всеки друг континент и алкохолът е известен рисков фактор за няколко стомашно-чревни ракови заболявания. През 2012 г. е причинил 3,3 милиона смъртни случаи. Гражданите на ЕС имат право да знаят реално какво пият, за да могат да направят информиран избор.

За да има резултати, са необходими промени в начина на хранене и начина на живот в цяла Европа с цел да се противодейства на увеличаващите се нива на болести на храносмилателната система. Заболявания, свързани с храносмилането, причиняват един милион смъртни случая всяка година в Европа и това не може да бъде пренебрегнато.

До 2025 г. се очаква да има 70 милиона затлъстели деца 

Настоящата перспектива за младите хора по отношение на здравето и затлъстяването е изключително тревожна. Миналата година в доклад на Обединената европейска гастроентерология (UEG) се посочва, че в 46 европейски държави едно на всеки три деца на възраст между 6-9 години е или с наднормено тегло, или със затлъстяване. Тенденцията се засилва с всяка изминала година. Ако това продължи, се очаква до 2025г. да има 70 милиона затлъстели деца по целия свят.

В допълнение, честотата на синдрома на раздразненото черво (IBD) при децата се е увеличила значително през последните години. В ЕС броят на кърмещите майки е много нисък. Като според проучвания само една трета от децата са кърмени след 6-месечна възраст. Кърменето е личен избор, но е доказано, че при некърмени деца шансът за затлъстяване е по-висок.

Трябват правила за справяне с рекламите на вредни храни 

 Необходими са стриктни правила за храните, за да се гарантира, че децата и възрастните имат достъп до висококачествени хранителни продукти. Вместо да бъдат изложени на храни с високо съдържание на добавки, захар и мазнини. Необходими са също така ясни политики за справяне с рекламата на нездравословна храна, която често е насочена към децата.

Сега имаме възможност да създадем промени и да подобрим европейското обществено здраве, като насърчим по-здравословно хранене и намалим консумацията на алкохол. Изчерпателните предложения, действия и политики трябва да бъдат приоритизирани както на равнището на ЕС, така и на държавите-членки, за да се подпомогне предотвратяването както на заболявания, които са и не са свързани с храносмилателната система.

ЕС трябва да засили и да въведе задължителни, правно обвързващи разпоредби в хранително-вкусовата промишленост, за да осигури на следващото поколение здравословно и оптимистично бъдеще.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама