Алхимия на храната: Тайната сила на продуктите

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Има поверие, че всеки плод или зеленчук е полезен за органите, на които прилича визуално. Известният алхимик и лекар Парацелз е авторът на тази теория от 15 век. На него принадлежи и известната фраза – „Не трови отровата, а дозата“. Според Парацелз, самата природа дава на човека представа как и с какво може да се лекуват болните органи или да се предотврати появата на заболявания. И докато през 15-ти век, Парацелз е работил по интуиция, то днес ние можем да потвърдим или отхвърлим теорията на известния алхимик, въз основа на последните проучвания на растения и на човешкото тяло.

 

Мозък = орех

орех ядка

Ползите от орехите са известни отдавна, включително и за мозъка. Факт е, че орехите съдържат големи количества витамини А и Е, освен това подобряват пропускливостта на съдовете и тяхната работа. Орехът има благотворен ефект върху мозъка и сърцето. В допълнение, основният компонент на орехите – Омега-3 мастни киселини, активно участват в образуването на нервни клетки в мозъка. Въпреки това, трябва да се знае, че голям брой ядки няма да са полезни за тялото. Идеалната доза е 4-5 ореха на ден.
Сърце = домат

Срязаните домати много наподобяват човешкото сърцето по форма и цвят. Нищо чудно, че лекарите го препоръчват като един от най-ефективните продукти за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Доматите помагат за намаляване на холестерола и предотвратяване на нежеланото слепване на тромбоцитите в кръвта и освен това предпазват от инфаркт. Съдържащият се домати в голямо количество ликопен е мощен антиоксидант, който намалява риска от неврологични заболявания.
Очи = моркови
очи
Тънко изрязаното колелце от морков много наподобява ириса на човешкото око. Това оранжево растение намалява нивото на вредния холестерол и спомага за намаляване на кръвното налягане при хипертониците, полезно е за бъбреците, черния дроб, кожата и стомашно-чревния тракт. В допълнение, морковът е източник на витамин А (бета-каротин), при чийто недостиг в организма може да доведе до заболяване на очите. Така че, ако искате да избегнете проблеми с очите, трябва да се ядете моркови всеки ден.
Фасул =бъбреци
В боба се съдържат много растителни протеини и незаменими аминокиселини. Той съдържа витамини и антиоксиданти, които предотвратяват възникването на сърдечно-съдови заболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт и черния дроб. Освен това, много известни за ползите му при бъбречните заболявания, тъй като бобът има диуретични свойства. Въпреки това, хората с гастрит и проблеми с панкреаса трябва да използват фасула много внимателно.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама