Албина Ясинская пред Агрозона: Номинацията за Европейските бионагради 2025 е отговорност и вдъхновение

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
20 Минути

За мен е голяма чест да бъда част от ръководството на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), споделя в интервю за Агрозона създателят на биоферма “Розино”

Албина Ясинская, управител на Био ферма “Розино”, е финалист в категория “Най-добра жена-биофермер” на Европейските награди за биологично производство 2025. Във всяка от категориите са селектирани по три водещи проекта, общо 21 финалисти от 13 страни членки на ЕС. Победителите ще бъдат оповестени на официална церемония, която ще се състои в Брюксел на 23 септември – част от инициативите за ежегодния Европейски ден на биологичното производство, съобщи Европейската комисия.

АКЦЕНТИ
За мен е голяма чест да бъда част от ръководството на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), споделя в интервю за Агрозона създателят на биоферма “Розино”Поздравления за номинацията за Европейските награди за биологично производство 2025! Изключително постижение е да бъдете сред трите номинирани в категорията “Най-добра жена-биофермер”. Какво означава за Вас и за екипа на Био ферма “Розино” тази номинация за Европейските награди за биологично производство? Какво е чувството да сте сред финалистите?Поздравления и за включването Ви в Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Какво Ви мотивира да станете част от ръководството на АЗПБ и как смятате, че Вашият опит и визия за устойчиво земеделие ще допринесат за работата на Асоциацията и за цялата земеделска общност в България?“Био ферма Розино” вече спечели приза за биофермер на 2021 г. в България. Как тези национални и международни признания влияят на Вашата работа и мотивация?Разкажете ни повече за уникалния бизнес модел на затворен цикъл на производство, който сте изградили във ферма “Розино”. Какви са основните предимства на този подход?Вие сте визионер в устойчивото земеделие и прилагате практиката “zero waste”. Можете ли да дадете конкретни примери за това как минимизирате отпадъците и ограничавате пластмасата във фермата?Отглеждате крави Джерсей, биволи и коне. Как подбирате животните и какви са особеностите при отглеждането им в биоферма?Розино органик фарм е известна с производството на над 40 вида уникален сладолед от биволско и краве мляко, което е станало Ваша запазена марка. Бихте ли споделили каква е тайната на успеха на Вашите джелато сладоледи и как успявате да поддържате толкова впечатляващо разнообразие?Фермата се намира в защитена зона “Натура 2000”. Как това влияе на дейността ви и как гарантирате опазването на околната среда?Вие сте магистър по икономика в социалните услуги и туризма, както и агроном по биологично земеделие. Как съчетавате тези две области във Вашата работа?Как успявате да балансирате личния живот с управлението на толкова мащабен и успешен бизнес?Какво бихте посъветвали други жени, които обмислят да се занимават с биоземеделие или да започнат собствен бизнес в този сектор?Какви са бъдещите планове за развитие на Био ферма “Розино” и Gelato & Latte? Имате ли нови продукти или инициативи, по които работите?Как виждате бъдещето на биологичното производство в България и каква е ролята на “Розино” в това развитие?

Това е огромно признание за Ясинская и екипа й, което затвърждава позицията на фермата като лидер в производството на висококачествени био продукти. С над 40 вида уникален сладолед от биволско и краве мляко, “Розино органик фарм” е доказателство, че биологичното земеделие не е просто метод, а философия и начин на живот. В интервю за Агрозона, Албина Ясинская споделя какво стои зад успеха на джелато сладоледите им, как поддържат впечатляващото разнообразие и какви са бъдещите им планове за развитие, включително чрез новата верига заведения Rozino Farm Kitchen. Тя също така споделя за включването си в Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и как нейният опит и визия за устойчиво земеделие ще допринесат за цялата земеделска общност.

Поздравления за номинацията за Европейските награди за биологично производство 2025! Изключително постижение е да бъдете сред трите номинирани в категорията “Най-добра жена-биофермер”. Какво означава за Вас и за екипа на Био ферма “Розино” тази номинация за Европейските награди за биологично производство? Какво е чувството да сте сред финалистите?

За целия ни екип и за мен лично всяка номинация и награда е признание, което ни вдъхновява да продължим да даваме най-доброто от себе си. Тя е доказателство, че сме на правилния път – път, който е едновременно необходим и смислен.

В същото време това е и голяма отговорност – да отстояваме с действия и всекидневна работа онова, което вече сме постигнали. Да останеш пример и вдъхновение за другите, означава да бъдеш последователен, ангажиран и отдаден. Биоземеделието за нас не е просто професия, а осъзнат избор и начин на живот, от който никога не сме се отклонявали.

Поздравления и за включването Ви в Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Какво Ви мотивира да станете част от ръководството на АЗПБ и как смятате, че Вашият опит и визия за устойчиво земеделие ще допринесат за работата на Асоциацията и за цялата земеделска общност в България?

За мен е голяма чест да бъда част от ръководството на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Вярвам, че чрез тази общност от земеделци имаме реалната възможност да отстояваме интересите на българския аграрен сектор. Само когато обединим визията си за развитие на земеделието и положим съвместни усилия, можем да бъдем силна и движеща сила, която защитава фермерите в България. Вярвам във важността на устойчивостта, хуманното отношение към животните и производството на здравословна, висококачествена храна. Биологичното земеделие не е просто метод – то е философия, която е в съответствие с моите ценности и моята визия за бъдещето на земеделието.

Целта ми е да допринеса за развитието на биологичното земеделие в България, да подкрепям местните фермери и да повиша осведомеността за ползите от устойчивите земеделски практики. Надявам се също така да дам възможност на жените и младите хора да видят земеделието като жизнеспособен и смислен кариерен път. Мисията ни е да опазим уязвимото национално производство на истинска храна, да изградим здрава основа за продоволствената сигурност на държавата, като произвеждаме не само в количества, но и с високо качество.

България разполага с уникални природни дадености и климат, които ни дават предимства пред много други страни. Имаме отлични условия за биологично земеделие, за опазване на почвеното плодородие и биоразнообразието, за съхранение на древни сортове зърнени култури и зеленчуци, както и на местни породи животни. Имаме традиции в селското стопанство и поколения опитни фермери. Сега е моментът да положим необходимите усилия, за да запазим това богатство, да развием всички възможности и да привлечем новото поколение да се включи в аграрния сектор.

Живеем и работим в нова реалност – с недостиг на работна ръка, в ниско ниво на автоматизация и иновации в сектора и едновременно – високи разходи, ниска покупателна  способност. На лице са и съществени пропуски в законодателната база, която често е или неактуална, или не съобразена с реалностите в България. През следващите години предстои много работа в това направление – законовите и нормативните рамки трябва да бъдат пряко съобразени с нуждите на българския производител. Само така ще можем да запазим българското селско стопанство и да го превърнем в устойчив, конкурентоспособен и привлекателен сектор от икономиката.

“Био ферма Розино” вече спечели приза за биофермер на 2021 г. в България. Как тези национални и международни признания влияят на Вашата работа и мотивация?

Всички отличия и постижения ни мотивират да работим с още по-голяма отделеност, да се развиваме и да не се отказваме, дори пред трудности. Те са признание за смисъла на нашите усилия и доказателство, че трудът ни оставя следа и води до реална промяна.

Разкажете ни повече за уникалния бизнес модел на затворен цикъл на производство, който сте изградили във ферма “Розино”. Какви са основните предимства на този подход?

Затвореният цикъл на производство – от отглеждането на животни, тяхното заплождане, изхранване и добив на суровина, до преработката на място и предлагането на готов продукт директно на потребителя – е изключително рядък бизнес модел не само в България, но и в световен мащаб. Това изисква сериозни усилия, постоянен контрол на всеки етап, задълбочени познания, и ежедневна работа. В същото време обаче ни дава възможност да контролираме всичко от производството до директната продажба – и да следваме философията „От фермата до трапезата“. Така създаваме автентична връзка между потребителя и източника на храната чрез нашите собствени заведения за хранене.

Ние отглеждане биосертифицирани крави и биволи, събираме млякото им и преработваме в широка гама висококачествени млечни продукти и занаятчийски сладолед, който е признат сред най-добрите в света – класиран в топ 20 на най-добрите места за сладолед в света и глобално и включен в Световното наследие на сладоледа.

Всеки наш продукт идва от екологично чист регион на България, с пълна проследимост и безкомпромисно качество. Особено внимание отделяме на връзката с обществото. Организираме „Дни на отворените врати“ във фермата, насочени към хора от всички възрасти, с фокус върху децата и младежите. Те имат възможност да се насладят на приготвена на място храна, да участват в занимания и най-важното – да се запознаят отблизо с процесите: от доенето и производството на сирене, до грижата за животните и направата на сладолед.

Вярваме, че образованието и информираността са ключови за бъдещето на устойчивото земеделие. Именно затова споделяме нашите практики и философия с отворени врати. Залагаме и на принципа за нулеви отпадъци – всяка част от производствения процес е оптимизирана, за да минимизира отпадъците и да насърчи отговорното потребление. За нас това означава да възстановим връзката на хората със земята, животните и истинските стойности зад храната.

Убедени сме, че устойчивото и етично производство на храни е един от най-силните инструменти за подобряване на здравето, опазване на околната среда и подкрепа на селските общности. Това е нашият начин да покажем, че биологичното земеделие може да бъде едновременно модерно, икономически жизнеспособно и дълбоко свързано с традициите, качеството и природата.

Вие сте визионер в устойчивото земеделие и прилагате практиката “zero waste”. Можете ли да дадете конкретни примери за това как минимизирате отпадъците и ограничавате пластмасата във фермата?

Нашата политика за “нулев отпадък” не се ограничава само до отказ от пластмаса за еднократна употреба – тя обхваща много повече аспекти от ежедневната ни дейност. Един от тях е активната ни ангажираност с почистването на замърсени територии и речни участъци в близост до фермата, както и превенцията срещу повторното им замърсяване.

Реновираме стари селскостопански сгради чрез преизползване на налични строителни материали, вместо да разчитаме на нови ресурси. Освен това прилагаме разделно събиране на отпадъци не само във фермата, но и във всички наши обекти и заведения. В производството използваме основно стъклен амбалаж, който насърчаваме клиентите си да го връщат, за да можем да го използваме отново. Почистващите препарати, които използваме както във фермата, така и в заведенията, са само за професионална употреба и притежават еко-сертификати (eco label).

В нашата джелатерия и ресторанти насърчаваме клиентите да избягват еднократни опаковки и предлагаме алтернативи за многократна употреба. Още от самото начало в обектите ни в София и във фермата осигуряваме безплатна питейна вода в чаши за многократна употреба, както и възможност клиентите да напълнят собствените си бутилки безплатно.

Едно от най-важните направления, в които влагаме най-много усилия, е управлението на органичните отпадъци. Всички биоразградими отпадъци и компостируеми опаковки, генерирани при производството и приготвянето на храна, се събират и транспортират до фермата, където се обработват в специални компостери. След пълния процес, се получава висококачествен компост, който използваме за наторяване на декоративните растения и цветя в нашите обекти

Отглеждате крави Джерсей, биволи и коне. Как подбирате животните и какви са особеностите при отглеждането им в биоферма?

При избора на животни се ръководим от няколко основни принципа: Породата трябва да е подходяща за свободно пасищно отглеждане, да е добре адаптирана към нашите климатични условия, да не е претенциозна към фуража и да има висока ефективност при преобразуване на груб фураж в качествена суровина.

През 2019 г. внесохме първото ни елитно, биосертифицирано стадо крави Джерсей от няколко биоферми в Дания. Миналата година пристигна и второто стадо. Всяка крава е избирана индивидуално с внимание към произход, здравен статус и потенциал. Кравите Джерсей са световно признати за своето премиум мляко, а освен това – и заради производството на А2 мляко, което се счита за по-лесно смилаемо. Същото се отнася и за биволите от породата Българска Мура, които също дават мляко с изключителни качества.

 

Що се отнася до конете, избрахме породата Хафлингер – планинска порода с произход от австрийските Алпи, известна със своята издръжливост, устойчивост на заболявания и способност да се адаптира към трудни терени и климатични условия. Това са здрави, силни и същевременно много красиви животни, които се вписват идеално в нашата ферма.

 

Розино органик фарм е известна с производството на над 40 вида уникален сладолед от биволско и краве мляко, което е станало Ваша запазена марка. Бихте ли споделили каква е тайната на успеха на Вашите джелато сладоледи и как успявате да поддържате толкова впечатляващо разнообразие?

Сладоледи Gelato & Latte започнаха своята история през 2017г. Когато решихме да започнем да правим сладолед тип джелато, си поставихме едно-единствено условие: „Ако ще го правим — ще го правим най-добрия в света! И то — само и единствено 100% натурално.“ Вече разполагахме с достатъчно мляко и произвеждахме собствена сметана. През годините преминахме през различни обучения и сертификации. Разработихме своя собствена технология за изчисляване и балансиране на рецептурите, която ни позволява да създаваме нови и интересни вкусове — към днешна дата със сигурност над 40, а по-скоро дори над 450.

За да постигнем тази възможност да създаваме нови вкусове, винаги се доверяваме на собствения си вкус — търсейки и използвайки само най-добрите съставки. Освен нашето собствено производство и висококачествените български плодове, всички останали съставки внасяме лично — за да сме сигурни в тяхното качество.

Фермата се намира в защитена зона “Натура 2000”. Как това влияе на дейността ви и как гарантирате опазването на околната среда?

Фермата се намира в защитена зона по “Натура 2000”, което е както отговорност, така и вдъхновение за нас. Още от самото начало организирахме цялата дейност с ясна цел — да опазваме околната среда и да съхраним биологичното разнообразие на растителния и животинския свят в региона. Всички производствени процеси са съобразени с минимизиране на отпадъците и без вреда за околната среда.

Животните в нашата ферма се отглеждат хуманно, при свободно пасищно отглеждане и по ротационен принцип, спазвайки оптимална гъстота, за да се запазят почвата, тревостоя и тревното разнообразие. По този начин не само изхранваме животните, но и възстановяваме и подобряваме пасищата, които стопанисваме, включително с ясно обособени буферни зони.

 

Имаме и специална програма за опазване на популацията на прилепите, както и за създаване на условия за запазване на хранителната верига на местни диви птици и бозайници. Работим без пестициди и хербициди, което прави средата безопасна и благоприятна за дивата природа. Вярваме, че тази мисия не е само за нас, тук и сега — тя е отговорност към нашите деца, внуци и правнуци.

Вие сте магистър по икономика в социалните услуги и туризма, както и агроном по биологично земеделие. Как съчетавате тези две области във Вашата работа?

Когато избирах първото си образование, се водех основно от мнението на родителите ми. Но когато дойде моментът да стана агроном в сферата на биологичното земеделие, вече следвах своето истинско желание и мечта от детството. С времето съдбата така се нареди, че и придобитите знания в областта на туризма и гостоприемството ми помогнаха — не само за развитието на обекти в София, но и в Розино и Сопот. Както често казват: „Ние планираме, но животът решава.“

Как успявате да балансирате личния живот с управлението на толкова мащабен и успешен бизнес?

Не мисля, че напълно успявам. Семейството и работата — това е като да работиш на две места едновременно, и то на пълен работен ден, без почивни дни, болнични или отпуски. Свикнах да не планирам дълги отсъствия от работа, защото знам, че всяка част от бизнеса изисква лично внимание и грижа. Надявам се, че децата ми и семейството вече са свикнали с този ритъм и са го приели като естествена част от нашия живот.

Като Посланик на занаятчийския сладолед в света и представител на Carpigiani Gelato University за България и Източна Европа, каква е Вашата мисия и как помагате за популяризирането на българското био-производство?

През последните години положихме огромни усилия за популяризирането на българските био млечни продукти и занаятчийски сладолед на световната сцена — чрез участия в международни състезания, изложби и конкурси. Имахме честта да посрещнем в България някои от най-известните майстори джелато в света. Показахме високо ниво на производство, иновативен подход, креативност и възможности за използване на качествени и натурални съставки — включително от собственото ни био производство. Нашите постижения изведоха българския занаятчийски сладолед на международно ниво. Това даде ясна посока на развитие — фокус не просто върху количество, а върху качество, вкус и автентичност. Смело мога да кажа, че създадохме революция в света на джелато у нас.

Днес нивото на занаятчийски сладолед, който произвеждаме и предлагаме всеки ден в нашите джелатерии, надминава дори италианския — такъв сладолед в Италия се среща само в най-изисканите ресторанти. Положихме и значителни усилия в образователната дейност — за да обясним на потребителите разликата между индустриалния и занаятчийския сладолед, както и важността на качествените съставки. Днес българите, които пътуват по света, могат уверено да сравняват и да се гордеят, че сладоледът, който се произвежда в България, по качество и разнообразие често превъзхожда този в много други държави.

Какво бихте посъветвали други жени, които обмислят да се занимават с биоземеделие или да започнат собствен бизнес в този сектор?

На мнение съм, че няма значение дали си жена или мъж — важното е да знаеш какво наистина те влече и да си сигурен, че имаш достатъчно желание и енергия, за да вървиш по пътя към мечтите си с хъс и постоянство. Да бъдеш силен и убеден, че с труд и желание можеш да постигнеш много. От наблюденията ми върху много семейства с деца мога да кажа, че често жените са по-устойчиви на стрес и по-работливи. Предполагам, че това донякъде е генетично заложено — защото една майка просто трябва да бъде силна, въпреки всички трудности.

Какви са бъдещите планове за развитие на Био ферма “Розино” и Gelato & Latte? Имате ли нови продукти или инициативи, по които работите?

Биоферма „Розино“ се разраства с новата верига заведения — Rozino Farm Kitchen. Основната идея е да предложим ястия, десерти и пици, приготвени от нашите собствени био суровини. Така създаваме най-късата възможна верига — „От фермата до трапезата“ — с минимален въглероден отпечатък и пълна проследимост на произхода.

Как виждате бъдещето на биологичното производство в България и каква е ролята на “Розино” в това развитие?

Убедена съм, че биологичното производство ще играе все по-ключова роля – както за здравето на хората, така и за устойчивостта на земеделието. „Розино“ ще продължи да бъде пример и двигател на тази промяна – чрез знания, споделяне на опит и реални действия в полза на хората, животните и природата.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама