Академия „Пендара“ дава шанс за малък бизнес

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Тридневното обучение започва от утре

От утре до 14 април в София ще се проведе обучение на млади предприемачи, които искат да стартират собствен бизнес с местни храни в рамките на Академия „Пендара“, съобщи инж. Гергана Кабаиванова, ръководител на Академията, инициатор на фермерските пазари у нас и управител на Фондация „Локалфууд.БГ”. Тридневната програма на събитието обещава експертен екип да развие уменията на обучаващите се сами да изготвят технологична документация (HACCP) и бизнес план, като ги насочи към успешни практики в областта.

 

Какъв е пазарът

През първия ден основни теми ще бъдат бизнес моделирането и маркетингът на малката компания. Комплексното обучение предвижда да обхване всички аспекти за успешното управление на такъв бизнес. Лектори ще бъдат инж. Гергана Кабаиванова, Иван Бондоков и Валентина Куцева. Програмата предвижда да се започне още с първите стъпки в сферата – да се дефинира какво е местна храна, как европейското законодателство я определя, какво кара хората да я купуват, кои са потенциалните ѝ клиенти, какво е тяхното поведение и къде ще могат да бъдат намерени. От лекторите в маркетинговия блок обучаващите се ще научат кои са стратегическите предимства на микро бизнеса пред големия бизнес, как могат да конкурират и да си взаимодействат с големите играчи на пазара.

Бизнес моделирането също е тема на лекциите от първия ден. Той ще помогне на стартиращите предприемачи да формулират маркетинговите си цели и да се позиционират на пазара. Дизайнът на продукта, опаковката, магазина, ресторанта, както и рекламните стратегии, нуждата от сайт и електронен магазин за микро бизнеса също ще бъдат включени като важни за успеха.

 

Основните принципи на НАССР

Програмата на Академия „Пендара“ предвижда през втория и третия ден акцент да се постави върху управлението на системите за безопасност и качество на храните в микро предприятията. Този блок от теми включва и най-значимата за микро бизнеса – каква гъвкавост е допустима при прилагане на системите за управление на безопасността на храните, основани на принципите на HACCP.

Лектор ще бъде д-р Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), бивш  съветник в Мисията на Република България към ЕС в Брюксел по безопасност на храните и експерт в Генерална дирекция САНКО към Европейската комисия. Той ще направи кратък преглед на европейското и българското законодателство по безопасност на храните. Д-р Костов ще разясни и какви са изискванията към микро предприятието за производство и микро обектите за продажба на храни.

Експертът ще разясни облекченията при изграждане на микро предприятия, технологичната поточност на процесите и въвеждането на програмите за самоконтрол. Обучението включва практически примери и дискусия върху казуси за производство и търговия на различни категории местни храни.

 

Откъде се финансира

През третия ден на Академия „Пендара“ се предвижда доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и национален координатор на Slow Food в България да представи темата за идентичността на местните храни, местното кулинарно наследство и култура. Обект на лекция ще е и финансирането на начинаещите предприемачи.

В заключителната част на Академия „Пендара“ е планирана нетуъркинг сесия, в която успешни действащи производители на местни храни ще представят бизнеса си.

 

Как да участвате

За обучението на стартиращите предприемачи е осигурено частично финансиране от Фондация „Америка за България“, но се изисква и самоучастие в размер на 300 лева.

Успешно преминалите програмата ще получат удостоверение за проведено HACCP обучение, насоки за бизнес план и стъпки за развитие. През тази година организаторите ще осигурят и атрактивни бонуси: безплатно изготвяне на HACCP план на стойност до 150 лв; персонална консултация по маркетинг и бизнес планиране; едногодишен абонамент за Клуб „Пендара“ в www.pendara.localfood.bg с наръчници и статии от експерти, както и стикер за витрина, който ще отличава бизнеса на курсистите пред БАБХ.

Най-добрите проекти ще бъдат наградени с рекламна статия на стойност 300 лева в ЛокалФууд.БГ

Академия „Пендара“ ще се проведе и в Пловдив от 19 до 21 април, както и във Варна от 10 до 12 май.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама