Аграрен доклад 2020: Лек ръст в производството на плодове, най-много кайсии и круши

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

През 2019 г. производството на плодове в земеделските стопанства възлиза на 234 589 тона, което се оценява на ръст с 2,7% повече на годишна база. В сравнение с 2018 г. се наблюдава значителен ръст на продукцията от круши – с 61,6% до над 5400 тона и кайсии и зарзали – с 48,9% до над 20 200 тона, отбелязват експерти в Аграрен доклад 2020. Съществено по-големи са и прибраните количества праскови и нектарини, вишни и лешници – с между 7,4% и 17,3%. Същевременно, производството на бадеми се свива с 43,9% до количества от 722 тона, а това на ябълки – с 13,3% до 43 622 тона. Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район с 26,3% от общото производство за годината, следван от Южен централен район с 21,4%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови (44,8%) и череши (39%), а в Южния централен район – това на вишни (40,4%), ябълки (37,3%) и сливи и джанки (23,8%). В Северния централен район са произведени 85,8% от кайсиите за страната. При производството на малини най-висок дял заема Североизточният район. Там са съсредоточени почти 2/3 от площите с малини и ягодоплодни. По видове продукти, най-голям относителен дял от общото производство на плодове през 2019 г. заемат сливите и джанките – 24%, следвани от черешите – 23,4%, ябълките – 18,6% и прасковите и нектарините – 14,4%. Общо засадените площи с овощни, черупкови и ягодоплодни видове през 2019 г. са 73 389 ха – със 7,5% повече спрямо 2018 г. От тях са реколтирани 42 901 ха, което е със 7,6% повече спрямо предходната година. Най-голям е делът в общо реколтираните площи на черешите – 25,3%, следван от този на сливите и джанките – 18,7% и на орехите – 14,8%. При почти всички култури е налице увеличение на реколтираните площи спрямо 2018 г. – от 3% при орехите до 58,9% при лешниците. Намаление се регистрира само при бадемите (със 7,8%) и прасковите и нектарините (с 8,7%). Около 15% от плододаващите площи с овощни видове не са реколтирани, поради климатични и други причини.

Площите с невстъпили в плододаване овощни насаждения, отглеждани в стопанствата през 2019 г., са 17 353 ха. Най-голям относителен дял от тях заемат орехите – 44,4%, следвани от сливи и джанки – 15,4%, лешници – 14,3% и череши – 8,5%. От новосъздадените насаждения през стопанската

2018/2019 година 52% са от черупкови видове, 40% – костилкови видове и 8% – семкови и други видове. От черупковите видове най-голям е делът на орехите (48,9%), следвани от бадемите (33,2%), а от костилковите видове – сливите (54,3%) и черешите (34,5%).

Реализирани са 98,5% от произведените през 2019 г. плодове, като за търговската мрежа са насочени 47,7%, за преработвателната промишленост – 33,7%, а за собствена консумация – 1,6%.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама