АГРА: Селскостопанска академия участва с 13 сорта и технологии на конкурса за иновации

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Общият брой на поддържаните от структурните звена на Академията сертификати за закрила на сортове и породи през 2022 г. е 263

С 13 претенденти – сортове и технологии за иновативни продукти участва Селскостопанска академия (ССА) в конкурса за иновации, който е част от програмата на Международната изложба АГРА, която се провежда в Пловдив, стана ясно от председателят на ССА проф. Мартин Банов. Наградените ще станат известни на 23 февруари т.г. на специална церемония.

Селскостопанска академия участва на изложението с пълен набор от своите звена – а именно 25 научни института, 4 научно-изследователски центъра и 13 опитни станции.

„Учените в ССА продължават да работят по приоритетите, залегнали в Зелената сделка – като стратегията „От фермата до трапезата”, планът за възстановяване на въздух, води и почви, кръгова икономика, възстановяване на екосистемите“, коментира още проф. Банов.

Създаването и усъвършенстването на сортовете е една от най-важните задачи на ССА като общият брой на поддържаните от структурните звена на Академията сертификати за закрила на сортове и породи през 2022 г. е 263. От тях поддържаните сертификати за сортове културни растения са 255, а за породи животни 8. По тази причина Селскостопанска академия продължава да бъде единствената организация в страната, която притежава най-много собствени сертификати за закрила на сортове, растения и породи животни, което е 85% от всички издадени в България. Генбанката, която е създадена и поддържана в Института по растителни генетични ресурси “Константин Малков” – Садово изпълнява друга важна задача да съхранява растителното разнообразие. Понастоящем базовата колекция наброява 44 189 образци като националният регистратор ежегодно се попълва с нови попълнения.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements