Агнешко печено: Традиционният вкус на Великден

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
2 Минути

Сочно и ароматно агнешко, приготвено с любов и традиционни подправки

Великден е време за семейни събирания и богата трапеза, а агнешкото печено е неразделна част от този празник. С тази рецепта ще приготвите сочно и ароматно агнешко, което ще се хареса на цялото семейство.

Необходими продукти:

1 агне (около 10-12 кг)

1 кг ориз

Агнешки дреболии (черен дроб, сърце, бял дроб)

2 връзки пресен лук

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен

1 връзка девисил

150 мл олио

Сол, черен пипер, червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Подготовка на агнето:

Измийте добре агнето и го подсушете. Натрийте го със сол, черен пипер и червен пипер отвътре и отвън.

Подготовка на плънката:

Сварете агнешките дреболии в подсолена вода. След като се охладят, ги нарежете на дребни кубчета. Нарежете пресния лук, магданоза, джоджена и девисила на ситно. В голям тиган загрейте олиото и запържете лука до златисто. Добавете ориза и го запържете, докато стане прозрачен. Добавете нарязаните дреболии и подправките. Разбъркайте добре. Налейте 2 чаши топла вода или бульон и оставете ориза да се свари, докато поеме течността.

Пълнене на агнето:

Напълнете агнето с приготвената плънка. Зашийте отвора с конец или го затворете с дървени шишчета.

Печене:

Поставете агнето в голяма тава. Намажете го с олио и го поръсете с червен пипер. Налейте 1 чаша вода в тавата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 3-4 часа, или докато месото стане крехко и златисто. На всеки 30 минути поливайте агнето със соса от тавата.

Сервиране:

Извадете агнето от фурната и го оставете да почине за 15 минути преди да го нарежете. Сервирайте го топло с плънката и гарнитура по желание.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама