АЧС се движи на изток, в Турция пак има опасни болести по овце и кози

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Регистрирани са и първи случаи на заболявания по кошерите

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) на континента са регистрирани заболявания, като африканска чума (АЧС) при домашни свине в Литва, Полша, Румъния и Украйна, както и при глигани – в Германия, Естония, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия. Има случаи и на опаразитяване с малък кошерен бръмбар (Aethina tumida) във Франция, както и антракс, който освен в Турция е регистриран със случаи и в Хърватия, информират от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Румъния е докладвала инфекциозна анемия при конете. Високо патогенна инфлуенца при домашни птици от щама H5N1 има в Германия и Полша, а при диви – във Франция и Норвегия, Белгия, Германия, Ирландия, Холандия, Полша и Швеция. Туберкулоза пък е регистрирана във Франция, а нюкясълска болест в Турция. В южната ни съседка също така има и бяс, както и огнища на шарка при овце и кози в Турция. В системата за опасни болести по животните са регистрирани и случаи на заразна хеморагична септицемия в Германия и западнонилска треска в Италия.

За разглежданият период от време България не е докладвала никакви заболявания. Румъния е докладвала 2 огнища на АЧС при домашни свине, 5 огнища на африканска чума при диви свине и 2 огнища на инфекциозна анемия при коне. Турция е докладвала 15 огнища на антракс, 2 огнища на нюкясълска болест, 19 огнища на бяс и 2 огнища на шарка при овце и кози. Германия е докладвала 45 огнища на африканска чума при диви свине, 3 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици (домашни птици)_H5N1, 13 огнища на високо патогенна инфлуенца А при птици (без домашни птици, вкл. диви птици)(2017-)_ H5N1 и 3 огнища на заразна хеморагична септицемия при риби. Във Франция, епизоотичната обстановка също е интересна, докладвани са следните заболявания: 3 огнища на опаразитяване с малък кошерен бръмбар (Aethina tumida), 1 огнище на високо патогенна инфлуенца А при диви птици от щама H5, 17 огнища на високо патогенна инфлуенца А при диви птици от щама H5N1 и 2 огнища на туберкулоза. Интересна е появата на 1 огнище на антракс в Хърватия. Полша е докладвала 1 огнище на африканска чума при домашни свине, 12 огнища на африканска чума при диви свине, 2 огнища на високо патогенна инфлуенца при домашни птици от щама H5N1 и 1 огнище на високо патогенна инфлуенца А при диви птици от щама H5N1.

Относно заболяването АЧС при домашни свине са докладвали следните държави: Литва (1 огнище), Полша (1 огнище), Румъния (2 огнища) и Украйна (1 огнище). За АЧС при диви свине се забелязва относително намаление на случаите в Германия, където има докладвани 45 огнища и увеличение на случаите в източната част на континента – Естония (1 огнище), Унгария (18 огнища), Литва (8 огнища), Латвия (55 огнища), Полша (12 огнища), Румъния (5 огнища) и Словакия (18 огнища).

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама