АЧС и птичи грип пак властват над Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Сред най-засегнатите от заболяванията държави е Германия

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) отново се регистрират огнища на Африканската чума по свинете (АЧС) на континента. При домашни свине има огнища в Литва и Румъния, а при диви свине – в България, Германия, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Сърбия и Словакия. Сред опасните болести са и случаи на антракс в Испания и Хърватия; бруцелоза в Италия; епизоотична хеморагична болест при елени в Италия; инфекциозна анемия при коне в България; високо патогенна инфлуенца при птици държани в плен от щама H5N1 в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Италия и Република Северна Македония; високо патогенна инфлуенца диви птици от щама H5 в Германия; високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5N1 в Белгия, Германия, Дания, Испания, Франция,Ирландия, Исландия, Италия, Холандия, Норвегия и Сърбия; високо патогенна инфлуенца при птици от щама H5N1 в Германия, Дания, Франция, Унгария и Италия. Регистрирани са и заболяванията инфекциозна хематопоетична некроза в Италия; туберкулоза в Испания и Полша; нюкясълска болест в Швеция; бяс в Унгария, Молдова и Румъния; шарка при овце и кози в Испания и западнонилска треска в Австрия, Германия, Испания, Гърция и Италия.

За посоченият период от време България е докладвала: 3 огнища на африканска чума при диви свине в областите Чепеларе, Ардино и Маджарово и 1 огнище на инфекциозна анемия при коне в област Велико Търново. В съседна Гърция са докладвани  2 огнища на западнонилска треска, а в Република Северна Македония – 1 огнище на високо патогенна инфлуенца при птици държани в плен от щама H5N1. Румъния е докладвала: 9 огнища на африканска чума при домашни свине, 11 огнища на африканска чума при диви свине и 1 огнище на бяс. На последно място от държавите съседки е Сърбия която е докладвала: 1 огнище на африканска чума при диви свине и 1 огнище на високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5N1.

От държавите членки на Европейския съюз най-динамична е епизоотичната обстановка в Германия, Испания и Италия. Германия е докладвала: 33 огнища на африканска чума при диви свине, 5 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици държани в плен от щама H5N1, 1 огнище на високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5, 28 огнища на високо патогенна инфлуенца при  диви птици от щама H5N1, 3 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици от щама H5N1 и 2 огнища на западнонилска треска. Испания е докладвала следните заболявания: 1 огнище на антракс, 4 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5N1, 1 огнище на туберкулоза, 2 огнища на шарка при овце и кози и 1 огнище на западнонилска треска. Италия е докладвала: 1 огнище на африканска чума при диви свине, 1 огнище на бруцелоза, 3 огнища на епизоотична хеморагична болест при елени, 1 огнище на високо патогенна инфлуенца при птици държани в плен от щама H5N1, 7 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5N1, 9 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици от щама H5N1, 1 огнище на инфекциозна хематопоетична некроза и 10 огнища на западнонилска треска.

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА