Пашата като инструмент за предотвратяване на горски пожари

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Пашата е жизненоважна за предотвратяване на горски пожари, модифициране на растителността и подпомагане за възстановяването на екосистемата. Намалява запалимите материали и подкрепя биоразнообразието и селските икономики. Интегрирането на пашата в управлението на горски пожари повишава устойчивостта срещу възникване на такива.

Как работи пашата при предотвратяването на горски пожари

Устойчивото животновъдство е от съществено значение за поддържането на здравето на екосистемите и опазването на определени ландшафти, особено чрез паша.  В специфични ландшафти пашата е призната за ефективен начин за  намаляване на рисковете от горски пожари, тъй като помага за контролиране на биомасата, която може да подхранва пожари.  Изследванията показват, че когато добитъкът пасе, той яде треви и храсти, които иначе биха служили като гориво за пожарите. Това създава прекъсвания в растителността и райони с по-къса, по-малко гъста растителност, което може да забави разпространението на пожарите.

Освен това пашата може да доведе до промени вида на растенията към такива, които е по-малко вероятно да се запалят. Тази промяна във видовете растителност може да намали интензивността и скоростта на горските пожари, което прави пасищните площи по-малко вероятно да запалят пожари и по-лесно да се управляват, ако възникнат.

Прекомерната паша може да доведе до деградация и загуба на биоразнообразие, подкопавайки екологичния баланс и здравето на ландшафта. Следователно практиките за устойчива паша трябва да се управляват внимателно, за да се предотврати прекомерната паша и да се гарантира, че ползите от предотвратяването на горски пожари и здравето на екосистемите се запазват.

Освен това, устойчивата паша подпомага управлението на пасищни местообитания, които съдържат богато биоразнообразие, което е от решаващо значение за възстановяването на екосистемите след пожари.

Пашата като устойчиво решение

В няколко области в Испания и Португалия фермерите пасат добитъка си в стратегически определени противопожарни зони. Тази паша намалява количеството растителност, която потенциално може да се запали, като по този начин намалява вероятността от горски пожари при екстремни климатични условия. Целта на този подход е да се „поддържат“ вече почистени от дървесна покривка площи, така че да действат като буфери.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама