Натиск върху БГ производителите, генериране на свръхпечалби и редица нелоялни търговски практики, констатираха проверките за цените на храните

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

Сериозен натиск върху българските производители, съмнения за генериране на сериозни свръхпечалби и необосновано отнемане на доходи на населението са сред основните заключения от проверката

Сериозен натиск върху български производител, съмнения за генериране на сериозни свръхпечалби, необосновано отнемане на доходи на населението показват данните от проверката на цените на храните. Това няма как да продължи, ще преприемем необходимите мерки, заяви на пресконференция вицепремиерът Христо Алексиев.

„Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „изземват“ техните доходи, защото инфлацията и кризата ги поставиха в доста трудна ситуация. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните“, коментира Алексиев.

Продукти, които се представят за българско производство, много често за внос от Гърция, Турция и други страни, коментира още вицепремиерът

“За нас е важно да следим не само цените на краните, но и качеството. Има установени проблеми и в този аспект”, допълни той.

Проверки се извършват вече в продължение на един месец

Изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на цените на определени хранителни стоки – от производител до крайната цена в търговските вериги, коментира Алексиев. Вицепремиерът по икономическите политики подчерта, че институциите следят и съпоставят цените на храните у нас и в други държави, а в момента се изработва и специална платформа, където информацията да бъде публикувана и публично достъпна. Ще има и възможност за подаване на потребителски сигнали.

„До момента, за един месец, са направени над 300 съвместни проверки на всички ангажирани институции. Всеки компетентен орган е установявал нарушенията съгласно своите компетенции“, уточни Христо Алексиев.

Близо 50% от нарушенията са свързани с нелоялни търговски практики

Той изнесе данни, от които стана известно, че Комисията за защита на потребителите е извършила 471 проверки, откривайки 452 нарушения. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики.

Българската агенция за безопасност на храните е извършила 333 проверки, с констатирани 32 нарушения. Националната агенция по приходите е направила 340 проверки, от които са последвали 71 съставени акта за нарушения. В търговските вериги в момента текат още около 150 проверки на приходната агенция и девет ревизии, стана известно от думите на Алексиев. Вицепремиерът увери, че проверките ще продължат, а цените на храните у нас ще бъдат подложени на постоянен мониторинг. Алексиев припомни още, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики.

Маржове до 100%

Проверката установи широк дианазон от маржове от около 10% при хляба до 100% марж при други храни от търговията на едро до търговията на дребно. Необясними маржове има при продукти като яйца, масло и мляко, заяви по време на пресконференцията министъра на земеделието Явор Гечев, като даде няколко примера с цени на хранителни продукти от производител и на рафта в магазина.

Например, изкупната цена на млякото от производител в момента е около 1 лев. Цената за търговия на едро е между 1,6-80, а на щанда млякото се търгува за до 4 лв/литъра. При кашкавала, млякото и яйцата маржовете също достигат до 100%.

“Доставната цена на 400 гр. кашкавал по БДС е 8.04 лева. Цената на щанда е 15.99 лева. Надценката е 94%”, разкри още Гечев.

“Всички такси, които налага търговската верига, се налагат към производителя. Тези маржове се плащат от потребителя, а остават в съответната търговска верига.От високите цени производителите не печелят”, коментира още Гечев.

“В момента всички тези практики са законни, ще направим необходимите промени в законодателството”, заяви Гечев

“В момента това нещо е законно. През този месец проверки констатирахме, че има недостиг на законодателство, има липса на прозрачност. В тази връзка, освен закона за търговията с храни, подготвяме наредба, свързана с БАБХ и МЗм с централен регистър за всички хранителни продукти. Публичност и контрол по цялата верига заради качеството на храните.  Електронизираме всички регистри, пускаме регистри и на всички търговци и складове. Първия по веригата трябва да отрази храната, която е вкарал и пуска в оборот в държавата. Всеки следващ ще трябва да прави същото, докато стигне до магазинната мрежа за търговия на дребно”, допълни Гечев.

“Втората наредба е свързана с разходи, фактури, промоци, ще искаме там да претърпят промени. Ще формулираме нелоялните  търговски практики. Ще искаме да има цена купува и цена продава и да са предварително ясни и изписани, за да е ясно цялото ценообразуване от производителя”, допълни още министърът на земеделието.

Обсъждаме предложение и за т.нар. електронен етикет, заключи Гечев.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА