На дневен ред: С Общоевропейска стратегия за торовете ще се търси намаляване на дефицита им

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Комисарят Войчеховски одобри намерението за прехвърляне на извънредни печалби от енергийните компании към производителите на торове

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски подкрепи създаването на Общоевропейска стратегия за торове, която да помогне за защита на фермерите срещу потенциален бъдещ недостиг. Темата вече бе поставяна на обсъждане още през август, а през септември тя бе част от дневния ред на неформалната среща на министрите на земеделието от ЕС-27 в Прага, съобщава EURACTIV.

Според Войчеховски тази стратегия трябва да се обмисли сериозно. Той добави, че ситуацията „сега е толкова сложна“ и има проблем с осигуряването на адекватно снабдяване с торове и заместители.

Според данни на индустриалната асоциация Fertilizers Europe Русия и Беларус осигуряват 60% от торовете в ЕС. Въведените през март санкции върху вноса на калиев карбонат от Беларус и прекъсванията на търговията с Русия обаче оказаха значителен натиск върху доставките.

Това накара секторът да се бори за други източници, което доведе до започване на пробни сондажи в мините в Източна Германия за допълнителен калиев карбонат и търсенето на алтернативни доставчици, като Мароко.

След неофициалния съвет Войчеховски и чешкият министър на земеделието на Зденек Некула казаха, че ситуацията се решава чрез технически дискусии между Комисията и държавите-членки.

Досега единственият опит за облекчаване на засегнатия сектор дойде от предложението на Комисията за солидарна вноска, приложима към големите компании от сектора на изкопаемите горива, които регистрираха големи печалби на фона на енергийната криза.

Обявен публично от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в нейната реч за състоянието на Съюза на 14 септември, приносът трябва да подкрепи енергоемките сектори, включително производителите на торове в ЕС.

В Прага Войчеховски приветства предложението за подобряване на ситуацията чрез прехвърляне на някои извънредни печалби от енергийните компании към производителите на торове, изрично посочени в регламента като един от най-засегнатите сектори.

„Това е шансът да подпомогнем производителите на торове и също така да намалим цените за фермерите“, каза той.

Междувременно последните прекъсвания на руските газови потоци към Европа също възобновиха дебатите относно тарифите за внос на торове.

Европейската комисия предложи спиране на митата върху суровините, използвани за производството на азотни торове – урея и амоняк – до края на 2024 г.

Предложението чака одобрение от държавите-членки – което може да дойде по време на следващата среща на министрите на земеделието на 26 септември.

Сега обаче фермерите призовават вземащите решения да отидат по-далеч и да спрат митата върху всички минерални торове. Ако проблемът не бъде разрешен, много експерти казват, че може да има криза със зърнените храни.

Според Войчеховски ситуацията в бъдеще трябва да се наблюдава, тъй като проблемът с торовете е чувствителен за фермерите и е необходим, за да се гарантира продоволствената сигурност.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА