Пазарът на вино се връща към нормалното, потреблението с ръст от 5%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Увеличението в разходите за производство оказват влияние и върху вноса и износа на благородната напитка

Производството на вино в ЕС се очаква да намалее с 3% до 153 милиона хектолитра, връщайки се към дългосрочна средна стойност преди Covid19 пандемия, сочат прогнозите на Европейската комисия в доклада относно състоянието на селското стопанство в Общността. Рекордно високото производство (+19% година за година) в Италия, най-голямата страна производител на вино в ЕС, няма да може да компенсира спада във Франция и Испания (-19% и -13% съответно година за година). Рекордно високо производство също очаквано в Португалия (+15% на годишна база), петият по големина ЕС производители, следвайки Германия. Две трети от произведените са качествени вина.

Потреблението на вино в ЕС, засегнато от мерките срещу COVID-19, също се нормализира. С очакван ръст от 5% на годишна база (23 литра на глава от населението през 2021/22 г.), то е на път да достигне средното ниво преди COVID-19. Засилва се тенденция потребителите да избират вино първо по произход, а след това по вкус и марка.

Спад от 24% на годишна база във винопроизводството, предназначени за дестилация, оцет и бренди, показва още доклада. Експертите вече виждат края на кризисната дестилация, резултат от пандемията от COVID-19.

След исторически високото ниво на износ на вино от ЕС през 2020/21 г

(подкрепено от премахнати американски мита и големи запаси), износът на вино от ЕС се очаква да намалее до 31,2 милиона hl (-3% на годишна база), водени от спад в износа на вина със ЗГУ. Това бележи връщане до дългосрочната тенденция от преди пандемията. Основните фактори, влияещи върху износа, като енергийни и транспортни разходи, както и разходи за опаковка  (хартия, стъкло, картон и алуминий) се увеличават, отчитат експертите.

Основните експортни пазари на ЕС в стойностно изражение остават САЩ, Обединеното кралство, Швейцария, Канада и Китай с дела на вината със ЗНП близо 80%, следвани от вина със ЗГУ с дял от 13%.

Вносът на вино в ЕС намалява от 2012/13 г. През 2021/22 г. се очаква количествата да намалеят до 6,5 милиона hl (-13% на годишна база и 18% под средната стойност за 5 години), движена от спад на вноса на сортови и ЗНП вина.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА