Производители: Обезсмисля се кандидатстването по подмерките за инвестиции по ПРСР

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В сряда работна група ще обсъжда най-проблемните въпроси на стопаните

Заради закъснението в одобрението на проектите по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ на Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г се обезсмисля, коментира за Агрозона Цветан Цеков от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“. „По начина, по  който до момента нещата се случват, те просто девалвират и се обезсмислят заради закъснението. Приемите по подмерките тотално ще бъдат компрометирани и вече са компрометирани, ако не се намери механизъм за актуализация на цените“, категоричен бе той.

Според него се хвърля един огромен административен ресурс, който се година и половина разглежда проектите и за това време цените вече са се променили, а системата не се актуализира, и накрая никой не иска да подпише подобни договори.

„Никой няма да подписва, да приеме петгодишен мониторинг, а той ще бъде със застраховките и с разходите по лихвите към банки, защото тази субсидия, която в момента е 50%, тя вече не може да бъде толкова заради поскъпването, ако не се актуализират цените на материалите и на техниката. Реално субсидията ще бъде 20-25%“, допълни още Цветан Цеков.

По мнението на Цеков България е една от малкото държави, в които има земеделски производители, които чакат по няколко години от кандидатстването на одобрението и подписването на договорите за реализация на проекти. „Има европейски държави, в които от приемането до одобрението и подписването нещата се случват за 6 месеца“, каза Цеков.

Тази сряда предстои заседание на работна група от представители на сектора с експерти в Министерство на земеделието, където ще бъдат обсъдени наболелите въпроси. „Сроковете, подхода и актуализация на референтните стойности по подмерките. Това са трите отправни точки, които са важни“, коментира заседанието на работната група, създадена по инициатива на Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“ Цветан Цеков.

Според Цеков за уязвимите сектори, като животновъдство, плодове и зеленчуци, подпомагането трябва да бъде поне 65-70%, за да могат наистина малките производители да инвестират в стопанството си. „Без модернизиране няма да се случи“, категоричен бе Цеков. Според думите му има опасност заради липсата на актуализация на референтните цени България да не успее да усвои достатъчно средства по ПРСР.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА