В четири региона у нас циркулира вирусът на Западнонилската треска

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Учените отбелязват, че пикът на заболеваемост се е изместил към есента

Вирусът на Западнонилската треска циркулира най-малко в 4 региона на България от три области, включвайки различни видове животни и птици, показват серологични проучвания, се посочва в оценка на риска на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Сравнително високият процент на серопревалентност в тези региони (43,5%-Дуранкулак, 39,7%-Шабла, 28,6%-Тутракан, 30,2%- Ст.Оряхово) вероятно са в резултат на тясното съжителство на чувствителните животни в близост до влажните територии, посещавани от големи колонии разнообразни видове мигриращи птици, които могат да бъдат носители и източник на инфекция с вируса на Западнонилската треска.

Птиците (особено дивите прелетни) са естествени резервоарни гостоприемници, в които вирусът се намножава в големи количества. Поради дългото време на навлизане на вируса в кръвта  – от 20-100 дни, заразените птици представляват първичен и продължителен източник на инфекция за кръвосмучещите комари, които чрез акта на ухапване заразяват други птици, а също така хора и коне.

В последните години треската от Западен Нил се превръща от ново възникващо заболяване в повечето райони на Южна Европа и Средиземноморието в сезонна инфекция с характер на ендемичност за много страни, заключават експертите от ЦОРХВ.

Анализът на научните факти показва, че заболяването устойчиво се проявява в региони, които вече са били засегнати и в предишни години от това заболяване, като се очаква по-нататъшно разпространение на инфекциите с този вирус в следващите години и в други съседни на засегнатите до момента региони или страни. Това се дължи на факта, че климато-географските и екологичните параметри в Южна и Централна Европа са благоприятни за развитието на компетентните комарни вектори на вируса на ТЗН като се осъществява връзка между мигриращи прелетни, резидентните местни птици и другите гръбначни животни (в т.ч. селскостопански) и човека.

Освен това се забелязва и известно изместване пика на инцидентността на заболяването от лятото към ранната есен, което също се свързва със сезонната динамика и плътност на компетентните вектори – комарите. Многопосочното и интензивно сътрудничество на медицинските и ветеринарни органи на държавите и завишеният надзор на заболяването в последните години дава възможност инфекцията с вируса на треската от Западен Нил да се установява във все по-нови региони.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА