10 превозвачи санкционирани заради превоз на животни в жегите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Какви са важните правила при транспортирането на животни в горещините

10 акта за констатирани нарушения при превоз на животни в горещите дни от годината са съставили от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като нарушенията са извършени предимно от чуждестранни превозвачи, съобщиха специално за Агрозона от ведомството. Извършените проверки на транспортни средства, превозващи живи животни, са за периода 01.06-09.08.2021 г и възлизат на 194 броя.

Всички директори на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) и техните служители в сектора на Здравеопазването и хуманното отношение към животните са инструктирани още през месец юли да съблюдават спазването на правилата при транспортиране на животни през летния сезон в съответствие с разпоредбите на Регламент 1/2005, казват още от БАБХ. Според основните правила за хуманно отношение към животните при продължителни пътувания транспортирането на дълги разстояния не следва да се осъществява, ако прогнозните температури надвишават 30°C.

Не е приемливо също животните да бъдат превозвани през нощта и подобни маршрутни планове не трябва да бъдат одобрявани и заверявани от ОДБХ.

За всички останали случаи на транспортиране са в сила следните по-важни правила:

  • По-често инспектиране на животните за откриване на симптоми на топлинен стрес.
  • По-често предлагане на животните на вода и електролитни разтвори.
  • Да се избягва натоварването на животни в по-топлите места на транспортното средство (в предната част на камиона и в горните нива, под тавана).
  • Увеличаване на пространството на животните с най-малко 30%.
  • Увеличаване на допустимата височина над главите на животните, за да се увеличи движението на въздух и да се увеличи потенциалът на топлообмена. Където е възможно, да бъдат премахнати допълнителните прегради, които спират движението на въздуха.
  • При спиране на транспортното средство за почивка на паркинг, да се потърси място на сянка, камионът да е разположен перпендикулярно на духащия вятър, а вентилацията да не се спира.
  • Таванът на транспортните средства да бъде боядисан в светли тонове, за да не привлича допълнително слънцето.
  • Шофьорите трябва да знаят как да реагират, да разпознават признаците на топлинен стрес при животните, да знаят къде са най-близките места за почивка и къде могат да ползват вода за напояване на животните и напълване на водните резервоари на превозните средства.

От БАБХ напомнят, че чрез контактната си точка по хуманно отношение към животните по време на транспорт (дирекция ЗХОЖ при ЦУ на БАБХ) от ведомството уведомява всички останали контактни точки на държавите членки на ЕС и предупреждава за всякакви случаи на метеорологични промени във времето, в това число високите температури, заснежаване, заледяване и навявания през зимата, наводнени участъци, бури и т.н.

България не носи отговорност при транспортиране на пратки с живи животни, преминаващи през територията ѝ и напускащи европейската общност през ГКПП „Капитан Андреево“, с произход и с одобрени и заверени маршрутни планове от други държави.

При кратките пътувания в рамките на страната (с продължителност до осем часа) транспортирането на животните следва да се извършва в ранните часове на деня или късно вечер.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА