Соларни огради пазят животните на пасищата в Австрия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Слънчевите системи на покривите за производство на електричество са стара история. Най-новата тенденция са оградите с фотоволтаични модули, които захранват с ток електропастирите и фермите. В Австрия вече има земеделски стопани, инсталирали фотоволтаични модули, с помощта на които произвеждат ток и същевременно пестят място. Слънчевите панели на оградите не се монтират хоризонтално, а вертикално или под ъгъл. По този начин оградата може да се адаптира към всеки терен.

Основните доставчици на фотоволтаични системи са от Германия. Например Next2Sun, която предлага слънчеви панели с мощност 400 вата.В конструкцията се използват безрамкови стъкло-пакетни модули с над 80 процента възможност за улавяне на слънчевите лъчи от двете лица на панела.Основната конструкция е стоманена с два стълба на всеки панел, подобно на структурата на обикновените огради.Друг доставчик е iKratos, чийто модул от 1 м може да генерира до 300 kWh.Петметровата ограда може да генерира до 1500 kWh годишно, в зависимост от местоположението и слънчевата радиация. Според компанията разходите за метър ограда са около 600 евро с ДДС.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА