3 от най-важните капризи на ремонтантната малина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Стандартните съвети по отглеждането на малината навън в този случай не “работят”

Засаждането на съвременни високопродуктивни сортове ремонтантна малина още не гарантира получаването на добра реколта. За да може от всеки квадратен метър да събирате до 6 кг плодове и повече, за растенията трябва да се грижите внимателно.

Стандартните съвети по отглеждането на малината навън в този случай не “работят”, тъй като при цялата си прилика с лятната малина ремонтантната има много разлики в отглеждането. Ето три важни правила, които трябва да спазвате.

  1. Не забравяйте да торите. Интензивният растеж и плододаване изискват огромно количество хранителни вещества. Затова торенето е задължително. Културата е особено чувствителна на недостатък на азот. При неговия дефицит храстите са слаби и бледи. За да не се случва това, в ранна пролет внесете угнил оборски тор (5-6 кг на 1 квадрат) или наторете растенията с разтвор на птичи тор (1:20) или кравешки тор (1:10) при норма 3-5 л готов тор на 1 квадрат леха.

Също така не забравяйте да внасяте и фосфорно-калиеви торове (50-80 г суперфосфат и 20-40 г калиев сулфат на 1 квадрат). Най-добре е това да се прави през пролетта и по време на цъфтежа.

  1. Редовно поливайте. От напояването пряко зависи количеството на плодовете и техния размер. Основната част от корените на ремонтантната малина се намират в горния слой на почвата, затова засушливите периоди са много тежки за нея. Честотата на поливане се регулира в зависимост от това какво е времето навън: ако е топло и сухо, се напоява често, ако е дъждовно – напояването се спира.

Най-голяма нужда от вода ремонтантната малина има по време на цъфтежа, а също така и по време на растежа и узряването на плодовете. При поливките трябва да следите за това почвата под храстите да се мокри на 40 см дълбочина.

  1. Мулчирайте ежегодно насажденията. Слоят мулч не само защитава от плевели и задържа влагата в почвата, но също така и предпазва корените на малината от мраз през зимата и от прегряване през лятото. Можете да използвате торф, угнил оборски тор, стърготини, компост, слама, като слоят не трябва да е по-дебел от 5 см. И не забравяйте всяка година да подменяте мулчиращия слой.

В качеството на мулч можете да използвате и черно агровлакно с плътност не по-малка от 50 г на 1 квадрат.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА