Туризмът и неземеделските дейности могат да обърнат тенденциите на обезлюдяване в селските райони

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Тенденциите на обезлюдяване в селските райони в Европейския съюз могат да бъдат частично обърнати чрез развитие на туризма и неземеделските селски дейности. В други случаи обаче резултатите от проучването показват как подобна диверсификация може да ограничи навлизането на нови фермери в селскостопанския сектор и да допринесе за конкуренцията над земеделските земи. Това се посочва в проучване на социално-икономическите аспекти на ОСП върху териториалното развитие на селските райони. Документът е публикуван от Европейската комисия.

В проучването се посочва, че съществуват ярки разлики между повече и по-малко урбанизирани региони по отношение на икономическото развитие, социалното осигуряване и поддръжката на инфраструктурата. Тези разлики се задълбочават от факта, че достъпът до иновации, трансфер на знания и цифрова инфраструктура, обикновено срещани в гъсто населени райони и градски центрове, са по-скоро ограничени в селските райони, особено тези, които са по-слабо икономически развити. Селските райони търпят продължителен демографски спад, особено сред младото, образовано население. Произтичащата от това липса на човешки капитал и иновационен капацитет допълнително намалява привлекателността на тези региони за финансиране и инвестиции.

Макар финансирането на ОСП да не е в състояние ефективно да се справи с всички проблеми, пред които са изправени селските райони, без него тези региони ще се сблъскат с по-висок процент на бедност и спад в жизнения стандарт, се посочва още в проучването. Инструментите от първи стълб, по-специално директните плащания, оказват положително въздействие върху регионалната заетост и реинвестициите. Директните кладенци, кмет, Agrozona.bgплащания обаче са критикувани от респондентите като инструменти, които осигуряват значително финансиране на по-големите ферми и поради тенденцията да бъдат по-концентрирани във вече развити земеделски райони, като по този начин ограничават общата ефективност на Първи стълб. Тъй като директните плащания се разпределят спрямо размера на фермата, по-големите ферми отговарят на условията за пропорционално по-голям размер на финансиране от малките ферми. Според изследването, съществува известна загриженост, че различните ползи, които изпитват малките и големите ферми, в крайна сметка могат да разширят икономическото разделение между тях и допълнително да ограничат способността на малките ферми да се конкурират.

Мерките по Втори стълб, някои от които са специално предназначени за справяне със социално-икономически проблеми, имат положителни ефекти върху селските райони. Въпреки това високата административна тежест във Втори стълб намалява достъпа до финансиране за малки фермери, организации и предприятия. Констатациите от проучването подчертават предимството на насочването на инструментите на Втори стълб към конкретни местни социално-икономически нужди.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА