ЕК одобри €73 млн. за преструктуриране на овощни градини и напояване в Чехия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Чехия нотифицира пред Комисията своите планове за прилагане на две схеми за помощ в подкрепа на предприятия, работещи в селскостопанския сектор, независимо от техния размер, с цел инвестиции в преструктуриране на овощни градини и напояване. Очакваният бюджет на схемите е съответно 52,4 милиона евро и 21 милиона евро. Комисията установи, че помощта, която чешките органи планират да предоставят в бъдеще по двете нотифицирани схеми, е в съответствие с условията, посочени в Насоките за държавна помощ за земеделието от 2014 г. по отношение на всички видове бенефициенти. На тази основа Комисията даде одобрение мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, предават от пресцентъра на институцията.

ЕК започва разследване

Същевременно Европейската комисия започна задълбочено разследване, за да се оцени дали инвестиционната помощ, предоставена на някои големи предприятия от селскостопанския сектор е била в съответствие с правилата на ЕС относно държавните помощи в селскостопанския сектор. Успоредно с това Комисията започна задълбочено разследване, за да оцени дали миналите и планираните помощи за определени големи предприятия за подпомагане на застраховането на реколтата и животните са в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи в селскостопанския сектор.

По време на оценката си на предложените мерки Комисията установи, че през предходните години някои от бенефициерите на тези схеми са били погрешно квалифицирани от чешките органи за предоставяне на средства като малки или средни предприятия (МСП), докато те всъщност бяха големи предприятия. Комисията установи, че тези големи предприятия са получили неправомерно помощ.

Точни насоки

Насоките на Комисията за държавни помощи за селско стопанство от 2014 г. позволяват на държавите-членки да предоставят инвестиционна помощ в полза на предприятия от всякакъв мащаб, при определени условия. Когато инвестиционната помощ се предоставя на големи предприятия, поради нейните потенциални изкривяващи ефекти, трябва да бъдат изпълнени определени допълнителни условия, за да се гарантира, че възможните нарушения на конкуренцията са сведени до минимум. По-специално, инвестиционната помощ за големи предприятия трябва: (i) да има реален стимулиращ ефект, т.е. бенефициерите не биха извършили инвестицията при липса на публична подкрепа; и (ii) да бъдат сведени до необходимия минимум въз основа на конкретна информация.

На този етап Комисията се съмнява, че помощта, отпусната от Чехия на големите предприятия, отговаря на тези условия, по-специално поради липсата на представяне на съпоставим сценарий, който да гарантира, че помощта, предоставена на големи предприятия в миналото, е била пропорционална. Сега Комисията ще разследва допълнително, за да определи дали първоначалните опасения са потвърдени. Откриването на задълбочено разследване дава възможност на всички заинтересовани страни да коментират мярката. Това не предопределя по никакъв начин резултата от разследването.

Нарушени условия

Чехия уведоми Комисията за плановете си да отпусне 25,8 милиона евро публична подкрепа за застраховка на реколтата и добитъка за големи предприятия. Оценката на Комисията разкри, че подобна подкрепа вече е била предоставяна в миналото на бенефициери, които са били погрешно квалифицирани от чешките органи за предоставяне на средства като МСП, докато всъщност те са били големи предприятия.

Съгласно схемата, нотифицирана от Чехия, бенефициерите ще трябва да кандидатстват за помощта само на етапа на плащане на застрахователната премия, а не преди подписването на застрахователния договор. Следователно на този етап Комисията се съмнява, че мярката има реален стимулиращ ефект, т.е. бенефициерите не биха сключили застрахователни договори при липса на публична подкрепа. Комисията сега ще проучи допълнително минали и планирани помощи за подпомагане на премията за застраховане на реколтата и добитъка за големи предприятия, за да определи дали първоначалните опасения са потвърдени.

Откриването на задълбочено разследване дава възможност на всички заинтересовани страни да коментират мярката.

Това не предопределя по никакъв начин резултата от разследването.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА