В Брюксел ще решават какво ще се случи с лова на гургулици

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Във връзка със застрашената популация на гургулицата, в началото на изминалата седмица Европейската комисия свика подготвителна видеоконферентна работна среща, в която участие са взели представители на властите от държавите-членки, които са заинтересовани страни по случая, съобщават от НЛРС- Съюз на ловците и риболовците в България.

Ловът на гургулици, традиционен и основен за нашата страна през лятото, е под заплаха. През последните години текат сериозни дискусии в Европа за опазването на вида. Идният ловен сезон може да се окаже последният, в който българските ловци ловуват свободно този вид дивеч. Вероятността обаче, ловът да попадне под ре­стрикции и дори под забрана в съвсем близко бъдеще рас­те главоломно.

Въвеждане на квоти

Идеята на срещата бе да се информират участници­те в нея за разработването на научно обо­снован и финансиран от ЕК модел на устойчиво ползва­не на гургулицата, който да включва системен мониторинг на вида, определяне на квоти и плаващи ловни сезо­ни на национално и междуна­родно ниво, което да засяга миграционните пътища на гургулицата, в случая – Цен­трално-източния. Предвари­телният дебат осведоми за­интересованите страни какви са принципите при изготвяне и какви са резултатите досе­га за Западния миграционен път.

България не представя данни за вида пред ЕК

Според ЕК страната ни не разполага с обективни данни от мониторинг на гургулица­та, защото тя (както и други държави-членки, попадащи в Източния миграционен път на птицата) не подава такива или ако го прави, то сведени­ята са стари. Това, с което разполагат ангажираните с опазването популацията на гургулицата лица, са кон­кретен брой на гнездящите двойки птици по Централно-източния миграционен път и данни от ползването на вида за последните 12 години от всяка държава-членка. Тези данни постъпват от задъл­жителното докладване, кое­то страните-членки правят по чл. 12 от Директивата за птиците. Върху известната информационна база се пра­ви съпоставка между броя на гнездящите двойки гургулици и броя на ползваните птици и резултатът от нея дава въз­можност на ЕК да излезе с аргументи, че ловците от държавите по Източния миграционен път извършват прекалено голямо ползване. Комисията посочи България и Гърция като най- негативен пример в това от­ношение.

Макар по Централ­но-източния миграционен път да не са налични данни за такъв сериозен спад на популацията на гургулици, какъвто се среща в Западния миграционен път, ЕК твърди, че въпреки това наши­ят индекс (съотношението между броя на гнездящите двойки и ползването на птиците) е по-лош от този на За­падния път и в даден момент това неустойчиво ползване може да се отрази изключи­телно негативно върху попу­лацията на вида.

Събиране на информация

В близките седмици до държавите-членки, нами­ращи се в обхвата на Централно-източния миграцио­нен път, ще бъде пратен въпросник, който цели съби­рането на необходимата за ЕК информация от актуална, надеждна база данни, която да замести досега съществуващата.

Тя е необходима, за да се изготви в рамките на близките няколко месеца официален, научно­обоснован популационен мо­дел за Централно-източния миграционен път, който да послужи за база на послед­ващо изготвяне на устойчив модел за ползване на вида.

Предстои провеждането на две работни срещи, които ще окажат съществено вли­яние върху окончателния резултат в дискусиите за драстичния спад на попула­цията на гургулицата – през ноември тази година в Мал­та и през февруари 2021 г. – най-вероятно в Гърция. На втората среща ЕК ще даде препоръките си за начина, по който държавите-членки трябва да управляват гур­гулицата в периода, в който ще се разработва устойчи­вият модел на ползване на птицата. Най-вероятно тези препоръки ще бъдат налага­не на мораториум или други ограничителни мерки върху ловуването на гургулицата.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА